Rusia a lansat zilele trecute cea de-a doua rachetă purtătoare grea din noua clasă Angara, prima rachetă dezvoltată după destrămarea Uniunii Sovietice. Isciorazul s-a petrecut la numai șase ani după lansarea de debut.

Angara-A5

Angara-A5

Agenția spațială rusă Roscosmos a informat că racheta de generație nouă Angara-A5 a fost lansată cu succes de pe cosmodromul Plesetsk, având la bord o încărcătură simulată.

La doisprezece minute și douăzeci și opt de secunde de la lansare, blocul orbital constând din treapta superioară Breeze-M și macheta încărcăturii s-au separat de treapta a treia a rachetei purtătoare.

Șeful agenției Roscosmos, Dmitry Rogozin, și-a manifestat bucuria succesului postâng pe Twitter o poză cu racheta și textul: “She flies, damn it!”

Prima lansarea a rachetei grele Angara a avut loc la finalul anului 2014, iar o lansare de test cu versiunea ușoară a rachetei a fost efectuată în luna Iulie a aceluiași an.

Rachetele Angara – numite după un fluviu din Siberia – fac parte din prima clasă de rachete dezvoltate după destrămarea Uniunii Sovietice.

Susține activitățile noastre prin Patreon

Susține activitățile noastre prin Patreon: patreon.com/resboiu

Angara au fost proiectate pentru a înlocui rachetele Proton din generația anilor 1960, care au suferit o serie de accidente în ultimii ani.

Președintele Vladimir Putin speră că noile rachete purtătoare să revigoreze industria spațială a Rusiei și să reducă dependența de componentele fabricate în foste republici sovietice.

Oficialii spun că rachetele Angara sunt mai puțin poluante decât predecesoarele, datorită combustibilului folosit.

Iulian Iamandi