Forte Speciale

Rusia a dezvoltat un sistem individual tactic pentru misiunile de recunoastere

Rusia își va înzestra militarii cu sistemul individual de recunoaștere Glaz (Ochi). Acesta este un dispozitiv de mici dimensiuni dotat cu o cameră video de rezoluție mare, lansabil dintr-un pistol de semnalizare. Sistemul a fost deja testat în Siria.

Militar rus

Militar rus

“An individual tactical reconnaissance system Glaz was developed for the Russian army, which a mini-device on a parachute, launched from a signal pistol,” the source said. “Russian units in Syria made experimental tests of the device.”

Treaba asta nouă funcționează cam așa: militarul rus trage din pistolul de semnalizare un proiectil-rachetă, proiectil-rachetă care se înalță până la trei sute de metri și ejectează dispozitivul (ăla cu camera de rezoluție mare).

Și în timp ce dispozitivul (adică Glaz [adică Ochi]) coboară suspendat de-o parașută, camera (de rezoluție mare) transmite imagini pe tableta militarului (rus).

“The Glaz system makes it possible to promptly receive photo and video data on emergency occurrence sites or in areas where information acquisition by conventional means is complicated or jeopardizes human life.”

Sistemul, ca și exemplu tactic, ar putea fi utilizat în lupta urbană atunci când adversarul nu se află în zona vizuală directă.

Informațiile sunt transmise în timp real, iar camera poate acoperi o zonă de jumătate de kilometru pătrat la înălțimea maximă.

Iulian Iamandi

5 Comments

 • pai in siria e bun cand esti in pozitia de incercuire a inamicului ,cand trebuie sa lichidezi ramasite ale inamicului in oras ,nu stiu ce utilitate are in lupta in spatele frontului inamic cand practic racheta de semnalizare arata trupelor care doresc sa te captureze pozitia in care te afli ,practic e ca si cum ai fi santinela in garda si ai aprinde tigara

 • Din cate stiu aia trag din apartamente si subsoluri de bloc. Cum ii identifica pe aceia avand in vedere ca priveste in jos? In plus cat timp ii ia camerei sa coboare. Trebuie sa ai tableta de rezolutie mare (iPad cel putin) ca sa vezi ceva util in timp real. In plus aia nu stau nemiscati (il vezi pe unu dupa coltul blocului si poate dupa 20 secunde se decide sa intre in nu stiu ce garaj – tu ataci pregatit sa fie unu dupa colt cand colo…) Apoi FOV (field of view) la camera se reduce pe masura ce se apropie de pamant, deci pe ultimii 20 m poate vei o suprafata de 10×10 m.
  Cu siguranta sistemul o fi bun la ceva dar nu o sa fie ceva nemaipomenit. O drone ultrausoara de tipul celor lansate din mana sunt mai utile mai ales ca pot sta minute colectand informatii din diferite unghiuri.

  • Este bună pentru a vedea ce ceas poartă inamicul de la mare distanta. Soldatul rus nu mai pierde timpul cu ” davai ceas, davai…. ” merge la sigur 😊

 • Au descoperit si rusii apa calda, nu va suparati pe ei !
  O chestie asemanatoare, inclusiv cu parasuta, cica am inventat si noi odata.
  S-au molipsit de la israelieni, de cand stau pe langa ei…
  T-Rex, jucaria vede 700 x 700m, la inaltimea maxima, deci o zona destul de mare, in camp deschis poate fi extrem de importanta. Daca au aia nevoie sa-ti afle dispozitivul, ieftin si rapid, apeleaza la varianta asta.
  Sa cumperi Black Hornit, probabil tre’ sa fii debil mintal, adica un porcoi de bani pe o camera 640 x 480 de cativa $ + o camera termala Lepton 3.5, de 0,9 grame cu rezolutie 160 x 120, de 260$, baterie de 1$, s.a.m.d.
  Exista nano drone de doua ori mai mici, cu camera HD, incepand de la 30$ bucata si cu autonomii jumatate cat Hornet.
  Atat de mult sa coste Data Linkul ?!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: