Conform declaratiilor lui Vladimir Komoyedov (sef al Comisiei de Aparare a Parlamentului Rus), citat de RIA, RSK MiG este unul dintre producatorii de “pagube” la Bugetul de Stat.
“MiG Corporation has been a loss-making enterprise in recent years. The less than optimal distribution of manufacturing infrastructure causes some concern,” a declarat oficialul. Tot el a mai mentionat ca in ultimii ani ponderea avioanelor MiG aflate in dotarea Ministerului Apararii este in continua scadere, spre deosebire de anii de glorie ai URSS cand acestea constituiau coloana vertebrala a VVS-ului. (Mai mult ca sigur nimeni nu e surprins de declaratiile lui Komoyedov, dificultatile prin care trece MiG fiind arhicunoscute.)
Totusi, Corporatia MiG are in derulare mai mult de 100 de contracte, cu 20 de tari, contracte care insumeaza mai bine de 6 miliarde de fosnitori verzi.
Dintre aceste contracte doua ies in evidenta:
Primul, semnat cu India in 2008, se refera la modernizarea a 65 de aeronave MiG-29 ale Fortelor Aeriene Indiene. Contra sumei de 850 milioane $ cele 65 de MiG-uri 29 vor fi aduse la standardul UPG. Scurt pe doi, standardul UPG presupune un pachet de avionica similar cu cel instalat me MiG-29 K si KUB livrate Marinei Indiene. Primul MiG-29 modernizat la standard UPG a fost finalizat la sfarsitul lui Februarie 2011, livrarea catre beneficiar trebuind sa aiba loc pana la sfarsitul aceluiasi an. Totusi, primele 6 MiG-29 UPG, modernizate in Rusia, au fost livrate Indiei abia luna aceasta. Restul, ar urma sa fie reparate si modernizate in India. Modernizarea aeronavelor indiene este facuta in jurul radarului cu scanare electronica activa Zhuk-A, capabil sa detecteze pana la 30 de tinte aeriene (generand solutii de tragere impotriva a 8 dintre ele) de la distante de maxim 200 km. (via Lenta)
Si tot de la Lenta aflam ca pana in 2014 primele aeronave multirol MiG-35 vor fi livrate VVS-ului. Aceste vor fi livrate in configuratie monoloc sau biloc, fiind echipate cu 10 puncte de acrosaj pentru o incarcatura maxima de 6.5 tone. Sistemul de conducere a focului va fi construit tot in jurul radarului AESA Zhuk-A. Conform unor informatii publicate in 2009, Ministerul Rus al Apararii ar fi interesat de achizitionarea a cel putin doua escadrile de avioane MiG-35.
– Griffon236 –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Cu alte cuvinte pana la urma rusii vor sa mentina si RSK MIG pe linia de plutire si au realizat ca au nevoie de 2 constructori de avioane puternici care sa se concureze reciproc.
MIG 35 este un fel de mini Su 35 BM din punctul de vedere al avionicii instalate iar MIG 29 K va fi solutia de stop gap pentru portavioane pana la aparitia Su T 50 PAK FA in varianta navalizata.
Acum ar fi un moment prielnic ca sa le forteze mana stata precum Romania sis pentru a isi repune flota de MIG 29 in stare de functionare….dar cine sa gandeasca asa de profund?!
Din cate stiu eu, inca MIG35 nu a fost cumparat de vreo tara.
Si pe vremea URSS un anumit proiect era disputat de mai multi constructori.Concurenta n-a facut rau nimanui.Este o enigma ptr. mine de ce nu s-a deschis finantarea unui proiect complementar PAK-FA,monomotor.Cei dela MiG sunt pe minus,nu ca nu ar avea competente ingineresti,ci numai motive financiare.
Atat MIG cat si SUHOI, apartin statului rus.Au acelasi stapan.
Au acelasi ‘stapan’,dar inginerii sunt diferiti.Cand aviatia cere un anumit produs,birourile de proiectare incearca sa realizeze ce este mai bine.Uite de exemplu ptr. tema atac la sol realizarea IL-102,desi a iesit castigator Su-25:
http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat_cid_481.html
Asa este.Suhoi insa este mai reusit decat Mig.
Pai Su-27 si MIG-29 au fost proiectati pentru chestii diferite, chiar daca sunt multirol.
Din ce am citit pe ici pe colo se pare ca SU Pak Fa/Su-50 a fost ales in detrimentul lui MIG Pak Fa tocmai din cauza ca MIG avea probleme financiare iar Suhoi avea exporturi mult mai mari si si-au permis sa finanteze o mare parte din cercetarea si dezvoltarea prototipurilor pentru programul rusesc al avionului de gen a 5-a, asta pentru ca statul nu avea bani sa bage in acel program.
Cooptarea Indiei a fost iarasi o gura de oxigen pentru rusi si pentru Suhoi. Sigur, chinezii ar fi bagat mult mai multi bani, dar apoi probabil faceau copii fara numar folosind transferul tehnologic, sa nu mai spun ca Siberia le face cu ochiul demult. Chiar e de discutat o posibila confruntare intre Su-50 si J-20 deasupra Siberiei, desi deocmdata doar se speculeaza despre caracteristicile lor.
Asta desi se pare ca avionul celor de la MIG ar fi fost mai bun (ceva in genul YF-23 mai bun decat YF-22 dar din diverse motive a fost ales celalalt).
MIG Pak Fa ar fi aratat asa:
http://www.paralay.com/pakfamig/2006.jpg
http://www.paralay.com/pakfamig/2006_2.jpg
http://www.paralay.com/pakfamig/xx.jpg
Nu stiu cat de pe bune e sau daca e doar ceva “fan art”, ceva desenat de vreu fan al MIG-urilor, dar pare sa arate mult mai bine decat SU-T 50. Oricum sunt inca ramasi in urma rusii, si ca nivel tehnic si ca numar de aparate noi produse.
concurentul natural din partea mig la t 50 a fost mig 1.44 2 cel cu ampenaje canard
au fost multe speculatii cum ar putea fi “invizibil” radar,inclusiv prin generarea unui nor de plasma,dar au ramas doar speculatii
Concurentul lui S 37 a fost MIG 1.42 – 1.44 pentu generatia T 50 PAK FA stiam si eu ca si MIG-ul a scos ceva proiect dar rezultatul a fost in favoarea Suhoi, astia s-au miscat mai repede si aveau mai multi bani de finantari.
Su T 50 PAK FA sin cauza costurilor va fi varful de lance urmand ca restul foretlor aeriene sa fie comuse din avioane de generatia a 4-a si generatia 4.5 – de aici survine si necesitatea continuarii programelor gen MIG 35 si Su 35 BM, acestea fiind si variante mult mai exortabile ale industriei rusesti.
da ,amandoua au fost demonstratoare tehnologice,eu la mig nu stiu de nici o continuare a proiectului
in schimb suhoi a incercat si dezvoltarea unui monomotor
suhoi a fost avantajat,ptr ca integra mult mai repede electronica(printre altele fiindca au avut un fbw inaintea mig)
in vremea aceea nu prea aveau ei acces la electronica,avionica performanta ca acum
proiectul lui Mig a fost mig 1.42/1.44
au construit doua demonstratoare, si unul a zburat de doua ori, si nu au mai avut bani sa cumpere avionica sa faca un demonstrator complet, astea aveau doar tunul de bord
mai bun ca sukhoi – in ce sens ? avea viteza de 2.6mach, in afara de asta pe hartie sukhoi cred ca sta mai bine
rcs cred ca era destul de mare, prizele de aer erau ca la eurofighter cu geometria variabila, si avea canarduri
ca sa il faca “stealth” au scos rusii chestia aia cu active plasma stealth, ceva asemanator cu asta au incercat si americanii si pentru a12 (oxcart, predecesorul lui sr71) si la sr71 – nu le-a iesit, ma rog asta a fost cu ceva zeci de ani in urma
oricum frumos avion, mai degraba un eurofighter russian style si mai rapid si probabil cu tractiune vectoriala decat un adevarat avion de generatia a 5-a
poate de asta nu l-au mai finantat, cine stie
Din cate am inteles eu (ma rog, cat o fi adevarat din ce se vorbeste sau se scrie) Mig 1.42 sau Mig 1.44 cum s-o fi numit, era mai mult un demonstrator tehnologic si a fost rivalul lui Su-47 (tot un demonstrator tehnologic, cum a spus si cineva mai sus).
Ceva mai tarziu au trecut la programul PAK FA, unde iarasi au fost 2 proiecte rivale, Su T-50 si Mig-ul din linkurile postate mai sus. Desi se pare ca Mig Pak Fa ar fi fost mai bun (oricum arata mai bine dupa parerea mea) a fost ales Su Pak Fa pentru ca Suhoi mergea mult mai bine la export si aveau bani sa finanteze proiectul si prototipurile cam de unii singuri. Statul rus nu prea avea ruble si putea baga putini bani.
Probabil Mig-ul era si mai sofisticat si necesita mai multa munca la el, asa ca s-a mers pe un proiect mai slab calitativ dar mai simplu si mai usor de bagat in productie. Ceva in genul YF-23 vs YF-22.
Chiar si asa rusii au probleme cu SU-50, pe langa faptul ca a aparut destul de tarziu (si asa poate un pic fortat chiar) si se pare ca desi va fi foarte bun la manevrabilitate (caracteristic avioanelor rusesti) nu e la fel de “stealth” precum F-22 sau F-35.
Sunt tot felul de amanari (odata citisem chiar de probleme de structura aerodinamica) si se pare si ca indienii au redus din comenzi la el.
Strict dpdv al unui fan al aviatiei, as fi preferat sa vad F-23 si MIG Pak Fa (daca arata ca in acele desene) in productie
Pai rusii nu renunta la MIG 35, pentru ca 3 MIG-35 costa cat 2 SU-35 si le mai ramas si bani de munitie, plus ca daca esti o tara mare nu e bine sa te bazezi pe un singur tip de avion.
De ce nu te poti baza pe un singur tip de avion multirol, daca este cu adevarat performant?Logistic, ar fi cel ideal sa se intample asa.Germania acolo tinde.Va ramane in final dotata doar cu Eurofighter.
Pe germani,pe europeni in general,ai intereseaza mai mult gravele probleme de natura financiara ale Europei decat cele militare:ramane EURO sau nu ramane,viitorul UE s.a.In orice caz,am mai spus-o ,zona de interes a lumii se duce in Asia.
Corect, inclusiv mutarea centrului de greutate in Asia.
Pai Germania are o tarla mica de aparat, in timp ce federatia Rusa e cea mai mare tara din lume.