Conform declarațiilor șefului corporației ruse Rostec, Sergey Chemezov, Rusia este gata să coopereze cu Turcia pentru un contract de vânzare a avioanelor Suhoi Su-57 dacă această țară nu va mai putea achiziționa avioane americane F-35 Lightning II.

Suhoi Su-57 cu container de tintire 101KS-N

Suhoi Su-57 cu container de tintire 101KS-N

“These fifth-generation Russian fighter jets [Su-57] have outstanding qualities, and show promise for export.”

A declarat Chemezov pentru agenția de presă turcă Anadolu, adăugând că avioanele sunt gata de a fi vândute.

Întrebat despre posibilitatea ca Turcia să producă rachetele sol-aer S-400 și avioanele Su-57, Chemezov a spus că Rusia va evalua cu plăcere orice sugestie din partea Ankarei pentru producția locală sau transferul de tehnologii.

Subliniind progrsul Turciei încă de la începutul anilor 2000 pentru a înlocui importurile din industria de apărare, Chemezov a declarat că Ankara are o competență foarte înaltă în producerea armamentului portativ, a vehiculelor blindate și a aparatelor de zbor fără echipaj uman.

“We are ready to support Turkey’s desire to develop its own defence industry.”

A adăugat oficialul rus.

Turcia este prima țară NATO care semnează un contract pentru sistemul rusesc de apărare anti-rachetă S-400, a declarat șeful companiei rusești, adăugând că exemplul Turciei care nu cedează presiunilor partenerilor săi demnostrează independența politicii sale externe așa cum este urmărită de guvernul și președintele țării.

“We signed the contract for the S-400s in 2017, and before the end of this year, we plan to conclude all deliveries.”

A mai spus Chermezov, adăugând că Rusia a invitat Turcia la dezvoltarea unui noi generații de sistem sol-aer, S-500.

“The S-500s are currently under development and will be a Russian state-of-the-art air defence system without equal throughout the world.”

Cermezov a subliniat că ambele țări au capcitatea de a contribui la acest proiect.

Iulian Iamandi