Rosomak RAK 120 mm, mortier mobil, va fi achiziţionat pentru Armata Poloniei. Un motiv în plus să-i invidiem pe polonezi…

Rosomak RAK 120 mm

Rosomak RAK 120 mm

Janes informează că Polonia va semna un nou contract în domeniul apărări, în urma căruia vor fi achiziţionate 64 mortiere autopropulsate RAK şi 32 vehicule de comandă AWD dezvoltate din Rosomak 8×8.

Contractul va fi semnat luna aceasta între guvernul polonez şi Huta Stalowa Wola (HSW).

Cu noile vehicule, Armata Poloniei va echipa două plutoane de mortiere în companiile de artilerie, fiecare fiind compuse din patru mortiere autopropulsate RAK şi un vehicul post de comandă AWD. Alte două vehicule AWD vor intra în componenţa comandei companiei.

RAK 120 mm 8×8 a fost prezentat pentru prima dată în versiunea finală la expoziţia de armament MSPO desfăşurată în Septembrie 2014.

Rosomak RAK 120 mm dispune de o turelă echipată cu calculator balistic, sistem de navigaţie inerţială TALIN 5000, staţie de comunicaţii radio integrată digital RC 9311 AP şi sistem FONET de management al comunicaţiilor, sistem de management al câmpului de luptă cu situaţia tactică afişată pe o hartă digitală pentru comandant şi cooperare automatizată cu comandă externă, sistem de conducere a focului C4I, avertizor laser OBRA şi sistem computerizat WB Electronic de control al focului.

Armamentul principal este reprezentat de un mortier calibrul 120 mm cu încărcare automată. Ţeava piesei de artilerie are o lungime de trei metri şi are elevaţia cuprinsă într -3 şi 80 de grade.

Mecanismele de rotaţie şi ridicare sunt controlate electric, dar pot fi controlate şi manual în cazul defecţiunilor.

Mortierul poate lovi în regim de tragere directă ţinte aflate la o depărtare de minim 500 de metri şi maxim 8000 metri, chiar şi la 15 000 metri cu muniţie specială pentru rază extinsă, în regim de tragere indirectă.

Rosomak RAK 120 mm este deservit de un echipaj format din trei membri şi poate fi gata de executare a focului din deplasare în numai 30 de secunde. Blindatul poate părăsi poziţia de tragere în mai puţin de 15 secunde.

Mortierul are o rată de foc de 6 până la 8 lovituri pe minut.

 

Sursa: Army Recognition

Apropos, pe când cu mortierul de 120 pe Jder ?

 

Iulian Iamandi