Directorul agenției spațiale Roscosmos a acuzat compania americană SpaceX, implicit pe Elon Musk, de practicarea unor prețuri de dumping la lansările în spațiul cosmic, forțând astfel Rusia să reducă propriile prețuri.

Soyuz MS-05

Soyuz MS-05

Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, a scris pe Twitter:

“Instead of honest competition on the market for space launches, they are lobbying for sanctions against us and use price dumping with impunity.”

Rogozin, care se exprimă deseori pe Twitter, este angajat într-o campanie de înțepături cu liderul SpaceX, Elon Musk, de asemenea un utilizator frecvent al acestei rețele de socializare.

Referitor la decizia de a reduce prețurile de lansare ale Roscosmos, Rogozin a scris:

“This is our answer to dumping by American companies financed by the US budget.”

Prețul de piață al unei lansări a SpaceX este de 60 de milioane de dolari, dar NASA plătește până la de patru ori mai mult – s-a mai plâns Dmitry Rogozin în mediul online.

Musk a răspuns criticilor, de asemenea pe Twitter:

“SpaceX rockets are 80% reusable, theirs are 0%. This is the actual problem.”

SpaceX a programat pentru luna viitoare trimiterea de astronauți către Stația Spațială Internațională pentru prima dată cu o rachetă Falcon 9 proprie, rachetă care poate fi reutilizată reducând astfel costul misiunilor.

Elon Musk a anunțat de asemenea, luna trecută, că SpaceX va începe în 2021 transportul de turiști către Stația Spațială Internațională cu o capsulă proprie Crew Dragon.

Rogozin a plusat scriind tot pe Twitter că… oricum, prețurile mici ale SpaceX sunt posibile numai datorită finanțării abundente din partea Pentagonului.

După ce NASA a retras navetele spațiale în anul 2011, Rusia a devenit singura țară capabilă să transporte oameni în spațiu. Din acest motiv, taxează NASA pentru lansările de astronauți americani cu 70 de milioane de dolari pentru fiecare.

Anul trecut Rogozin l-a felicitat pe Musk pentru lansarea de succes a capsulei Crew Dragon, iar Musk a scris pe Twitter glume în limba rusă.

În 2014, după ce Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, Rogozin a glumit pe seama lipsei unui program american cu echipaj uman… spunând că SUA ar putea încerca să trimită astronauții în spațiu cu o trambulină.

Iulian Iamandi