ŞefulRoscosmos, Vladimir Popovkin

ŞefulRoscosmos, Vladimir Popovkin

Agenţia Spaţială Federală Rusă “Roscosmos” şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va semna o mult anticipată înţelegere privind participarea Rusiei într-un proiect de cercetare a planetei Marte.

Evenimentul ar putea avea loc în primul trimestru al anului 2013.

“The agreement will be signed. We are starting financing this project,

A declarat pentru Izvestia, Vladimir Popovkin, şeful Roscosmos.

Popovkin a discutat disponibilitatea Rusiei de a se alătura proiectului, într-o conversaţie telefonică cu şeful ESA, Jean-Jacques Dorden, pe 21 Decembrie, iar părţile au fost de acord să oficializeze înţelegerea în primul trimestru al anului următor.

Conform celor declarate de către Popovkin, semnarea documentelor trebuia să aibă loc în luna Noiembrie însă a fost întârziată de complexitatea procedurilor oficiale adoptate de ESA.

“The text of the document will be agreed ‘up to a single comma’ by January 20,”

A mai spus Popovkin.

Programul ExoMars, care are ca scop trimiterea unei sonde orbitale către Martie 2016 şi a unui robot “rover” doi ani mai târziu, a fost demarat la început de către NASA şi ESA.

Ceva mai târziu, NASA s-a retras din program şi a anunţat că nu va mai pune la dispoziţie rachete purtătoare Atlas pentru lansare.

Recent însă, Rusia şi-a manifestat în mod repetat dorinţa de a se alătura proiectului, oferind rachete purtătoare Proton pentru lansări şi echipament ştiinţific contra statutului de membru cu drepturi depline.

Proton

Proton

Roscosmos a anunţat că finanţarea rusă pentru ExoMars ar putea fi parţial acoperită de către plăţile provenite din asigurarea de 1.2 miliarde de ruble (40.7 milioane de dolari) pentru sonda Phobos-Grunt pierdută.

Sursa: RIA Novosti