Rooivalk lansand o salva PRND

Rooivalk lansand o salva PRND(via SOBCHAK SECURITY)

Șoimul roșu sud-african (Rooivalk-ul adică) s-a ales – în sfârșit – cu ghearele însângerate.

După aproape 30 de ani de cercetare-dezvoltare și aproape 8 miliarde de ranzi injectate în program, CSH-2 a demonstrat că poate.

La începutul lunii trecute, surse din cadrul Forțelor Aeriene Sud-Africane lăsau să se înteleagă că trei elicoptere de atac din cadrul Escadrilei 16 de pe Baza Aeriană Bloemspruit ar putea fi dislocate în Republica Democrată Congo urmând a participa la misiunea MONUSCO, sub egida ONU. Misiunea ONU reunește militari din Africa de Sud, Malawi și Tanzania într-o Force Intervention Brigade și are ca scop punerea cu botul pe labe liniștirea diferitelor grupări rebele din estul RD Congo, una dintre cele mai puternice grupări de acest fel fiind M23.

Bun, acum că v-am introdus – oarecum – în situația generală de la fața locului, să trecem la lucruri serioase.

Vinerea trecută cele teri elicoptere Rooivalk, vopsite în alb, au ajuns pe calea aerului, via avioane de transport, în Congo. Duminică au primit undă verde pentru executarea de operațiuni.

Potrivit African Defence luni, 4 Noiebbrie, ora locala 17, două elicoptere Rooivalk au participat la prima misiune de luptă a jucăriei fabricate de Denel. Elicopterele au atacat pozitii M23 situate pe masivul muntos Tshanzu, în apropierea graniței cu Rwanda.

Potrivit unor surse rămase sub protecția anonimatului, contingentul ONU a cerut sprijin aerian în timpul unei ofensive contra elementelor dispersate și fortificate ale M23 din regiunea muntoasă Kabalo. Două Rooivalk și două Mi-35 rusesti au fost trimise în zonă, operațiunea fiind finalizată în jurul orei locale 18.20. Sud-africanii au lansat 38, respectiv 17 PRND-uri de 70mm, folosindu-se eficient de plafonul de nori pentru a lua prin surprindere elementele fortificate ale M23.

În cursul atacului a fost distrus un amplasament antiaerian de 14.5mm, folosit anterior de rebeli pentru a ține în șah operațiunile aeriene ale FIB.

Via:
DefenceWeb