Foto de grup - delegatiile celor doua Forte Aeriene

Foto de grup – delegatiile celor doua Forte Aeriene

În perioada 14-18 Octombrie o delegație a Forțelor Aeriene Române s-a deplasat pentru a admira priveliștile tocmai la malul Atlanticului.

Timp de aproape o săptamână, militarii români au executat un ” site survey ” în Portugalia la Base Aérea Nº 5, Monte Real, totul în conformitate cu programul de realizarea graduală a capacităţii de apărare aeriană – programul „Avion multirol”, soldat după cum bine se știe cu semnarea contractului de achiziție a 12 F-16 AM/BM din surplusul Forțelor Aeriene Portugheze.

Scopul declarat al deplasării a fost acela de a indentifica infrastructura necesară operării avioanelor F-16, precum și stabilirea cerințelor și procedurilor de operare și întreținere  specifice acestui tip de aeronavă.

Schimbul de experiență precum și lecțiile învățate în domeniul ingineresc și cel al mentenanței au permis stabilirea unui minim de cerințe necesare pentru pregătirea unui plan de actiune, plan ce va duce la obținerea de către Forțele Aeriene Române a infrastructurii necesare pentru operarea și asigurarea întreținerii aeronavelor multirol F-16.

Asistența tehnică oferită de inginerii Forțelor Aeriene Portugheze a avut un aport esențial în demararea fazei de proiect a Planului General de Infrastructură a Forțelor Aeriene Române.

Tradus și adaptat după un comunicat al Forțelor Aeriene…

…evident…

Portugheze

P.S.

Sa nu uit… Tot portughezii ne ajută să punem capat speculațiilor referitoare la viitorul cămin al F-urilor 16 românești…

Acestea urmează a fi dislocate pe aerodromul din Câmpia Barăganului.

– Marius Constantin –