dacian-ciolos-si-airbus-h215

Dacian Ciolos si Airbus H215

Astazi a fost inaugurata fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav, in prezenta prim-ministrului roman, Dacian Ciolos si a presedintelui francez, Francois Hollande.

Ocazie cu care au fost facute cateva declaratii de catre cei doi inalti oficiali pe marginea unei potentiale achizitii de elicoptere pe care statul roman ar putea sa o faca de la Airbus.

Astfel premierul roman a declarat :

Această investiţia creează 350 de locuri de muncă, pe lângă cele 160 de locuri de muncă deja existente.Deci este o investiţie benefică, atât pentru investitor, cât şi România. Această investiţie pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume. Sperăm să il vedem în zbor cât mai repede. Vom analiza oferta pentru noi. Este un produs nou, compania oferă mententanţă aici în Romania. Avem o analiză şi la Ministerul Afacerilor Interne şi la Ministerul Apărării pentru a vedea nevoile de dotare cu elicoptere.  

Iar presedintele Frantei a adaugat :

Proiectul este unul de anvergură, se ridică la 50 milioane de euro, sumă la care a participat şi statul român. Acesta este un proiect semnificativ în ceea ce priveşte vânzările. Dacă România ar începe prin a cumpăra un elicopter  H215 am fi foarte fericiţi. Acest prim elicopter construit aici va avea nume românesc. Am dorit ca mai multe companii franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o construim la nivel european.    

In fabrica de la Ghimbav, in care au fost investite 52 de milioane euro, Airbus va produce elicopterul H215, pretul unui astfel de aparat incepe de la 13 milioane de euro, primul elicopter urmeaza sa fie produs in 2017 sau 2018 iar capacitatea maxima de productie de 15 bucati anual, urmeaza sa fie atinsa in 2020.

sursa: Ziarul Financiar

– David Victor –