Președintele României, domnul Klaus Iohanis, a declarat pentru presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării că în anul 2019 vom participa cu un detașament de elicoptere militare în cadrul misiunii ONU din Mali.

IAR-330 Puma SOCAT, Saber Guardian 17 - Getica Saber 17

IAR-330 Puma SOCAT, Saber Guardian 17 – Getica Saber 17

Ca un element de noutate, pe care vreau să îl menționez, în anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.

Despre planul de înzestrare al Armatei, președintele Iohanis a declarat:

Prima chestiune pe care aș menționa-o puțin mai în detaliu este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028. Acest proiect a fost aprobat și obiectivul fundamental al acestui proces de înzestrare constă în dotarea structurii de forță cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO. Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă în principal la următoarele: transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor, avionul multirol al Forțelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncțională, elicopterele de transport personal și cele echipamente cu sisteme de salvare, evacuare medicală.

Remarcăm, desigur, menționarea programului de înzestrare cu nave din categoria vânător de mine. Din păcate, din declarația președintelui Iohanis nu aflăm un orizont de timp exact față de dotarea Forțelor Navale Române cu nave destinate combaterii minelor. Poate în viitor vom afla ceva mai concret decât intervalul “2019 – 2028”.

Despre participarea românească la misiuni externe, Klaus Iohanis a declarat:

Totodată, în CSAT am aprobat forțele și mijloacele care se trimit anul viitor, în 2019, în misiuni și operații în afara teritoriului statului român. Astfel, avem un număr de 1.902 militari români care vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu 127 mai mult decât în 2018, iar de la Ministerul Afacerilor Interne, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU, vom avea în afară 759 de militari și polițiști în misiuni.

Vom participa în continuare cu forțe și mijloace la operația NATO din Afganistan, Operația Resolute Support Mission, și vom menține contribuția națională la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în cadrul grupului de luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menținerea participării la operațiile aliaților din teatrul de operații din Balcanii de Vest.

Klaus Iohanis a mai aprobat și conceptul de constituire în România a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.

Iulian Iamandi