Romania a fost atentionata de Comisia Europeana in privinta reglementarilor UE referitoare la transparenta achizitiilor militare. Costul unor achizitii non-transparente este potential mult mai mare pentru platitorul de taxe si impozite, deoarece exista mereu tentatia unor costuri si comisioane ascunse. Din declaratiile fostului Ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, rezulta ca doar achizitia celor 12 avioane F-16 in uz portugheze se ridica la aproape 700 milioane euro. In 2010, guvernul suedez a facut o oferta foarte avantajoasa Romaniei, de achizitionare a 24 de avioane multirol NOI, Saab Gripen, la un pret egal - de un miliard euro - cat cel pentru 24 de avioane F-16 americane vechi. In plus, suedezii ofereau si offset - investitii in sectoarele strategice ale economiei Romaniei, crearea de mii de locuri noi de munca si pastrarea celor din sectorul de aparare - precum si un plan foarte avantajos de finantare, garantat de guvernul Suediei, prin care platile s-ar fi facut esalonat, pe termen lung si cu o perioada de gratie fata plati - in functie de evolutia PIB-ului Romaniei. O oferta de nerefuzat - care a fost insa ignorata - deoarece implica organizarea unei licitatii transparente, pentru achizitia de avioane multirol - in avantajul Fortelor Aeriene ale Romaniei, si care ar fi barat calea unor comisioane si costuri ascunse. Cui prod est? Cine oare are de castigat din asta?
Articolul original si complet:
April 23, 2013
Romanian Defence Minister Mircea Dusa reignited a fight with the EU over defence procurement when he announced that Bucharest intends to go ahead with a plan to buy a 12-strong squadron of F-16 multi-role fighters from Portugal.
Romania has been at loggerheads with the EU for several years over its intention to buy the second-hand US jets made by made by Lockheed Martin to replace its aging Soviet-built MIG-21 Lancers rather than hold a transparent tender in which other manufacturers like Saab Gripen would compete. bne revealed in September that the European Commission had sent letters to the governments of Romania, Bulgaria and the Czech Republic to highlight EU laws concerning procurement, after it became concerned about possible moves by those member states to conclude major defence deals to buy supersonic fighter jets without holding an open tender.
Following a meeting with his Portuguese counterpart Jose Pedro Aguiar-Branco on April 22, Dusa was quoted byXinhua as saying: “By the end of May, we will probably finalize documents with the Portuguese party and subsequently, until September, with the American party, so that we resume the multi-role aircraft equipping program at the scale of a squadron, ie. 12 planes.”
Dusa’s predecessor Corneliu Dobritoiu announced last autumn that Romania would pay around €670m over five years for the fighters. Romania and Portugal have a deadline of June to complete negotiations, Dusa said, adding that the package includes everything necessary for the operation of the planes: the training of the pilots, maintenance, and upgrading.
According to the newspaper’s sources, the fighters are among 25 F-16s delivered to Portugal in 1999 under the Peace Atlantis II Program. Prior to that, they had been used by the US Air Force since 1984. The aircraft are in “very good” condition, according to Romanian expert teams.
The latest move continues a three-year battle by Romania to try to avoid clear EU procurements, raising suspicions of corruption in a country that is riddled with it. The brouhaha began in March 2010 when the Romanian president’s office announced that after a meeting of the Supreme Defence Council – an unelected advisory board that has no executive powers but is very influential by dint of its appointment by the president – it had been decided to send a proposal to parliament to acquire 24 used F-16 fighters from the US Air Force. President Traian Basescu in subsequent interviews said it was purely an economic decision, yet that didn’t stand up to much scrutiny. Saab Gripen quickly released its proposal, showing it would offer 24 brand new multi-role jets, for the same price of around €1bn.
Saab Gripen was joined at the time by Eurofighter in stressing the need for a transparent tender under EU rules. Following heated debates in the Romanian parliament and the media, the decision was shelved a few months later, with the president citing a lack of funds. However, over the subsequent years several Romanian officials indicated that the plan to buy the F-16s was still alive.
Sursa: Busnisess News Europe
Politicienii romani nu au inteles ca atata timp cat Romania este in Uniunea Europeana, politrucii europeni o sa le dea peste mana atunci cand o sa incerce sa ia orice spaga mai babana, mai ales ca industria europeana este in concurenta cu industria americana si mondiala.
nu e vorba de spaga – ci de respectarea unor reguli, care sunt mai importante in sine decat ce reglementeaza ele.
europenii nu inghit toate smecheriile astea romanesti. adevarul e ca romanii, atat cei de sus cat si cei de jos, sunt invatati sa fenteze regulile. probabil ca si regulile la noi sunt absolut aberante, iar lumea ca sa poata trai trebuie sa le ocoleasca, insa mai e si altceva.
eram in aeroport la munchen zilele astea si vad pe unii care se instalasera pe scaunele de masaj si le ocupau fara sa bage bani in ele, si m-am gandit, as face pariu ca astia sunt romani. cand m-am apropiat, din pacate, s-a confirmat suspiciunea. din zeci de nationalitati care erau prin aeroportul ala, numai niste romani n-au niciun fel de respect pentru reguli.
aceeasi chestie si la referendum – intr-o zi se schimba sefii parlamentului, in alta avocatul poporului, apoi se schimba atributiile curtii constitutionale. europenii stiu ce porcarii a facut Basescu, dar nu puteau sa accepte incalcarea regulilor in asa hal.
europenii ne vor pedepsi din pacate, se pierde good will la distribuirea fondurilor europene- noi tot le mai ceream favoruri, sa mai inchida un ochi, sa mai dea o amanare si deja astia zic, dom’le daca vreti avioane americane atunci sa va descurcati fara bani de la statele donatoare.
cum mai spuneam o data, s-ar putea ca cele 12 avioane portugheze sa nu coste doar 1 miliard, cat se vehiculeaza, ci foarte multe miliarde si sa fie in cele din urma chiar mai scumpe decat F-35…
Si eu tot asa cred.
Regulile sunt doar un pretext (UE respecta regulile in privinta Schengen? nu. Viktor Orban sau Ungaria pateste ceva pt. ca incalca si mai flagrant reguli si principii? nu, liniste), e vorba de o atitudine de respingere a Romaniei si romanilor. Care o tin cu orientarea lor pro-Occidentala in timp ce Occidentul ii trateaza cu dispret total. Campanii ca impotriva noastra in Occident nu vad sa se mai faca decat impotriva iranienilor sau nord-coreenilor. Mai rau e ca nu se demonizeaza un regim politic (ca in cele 2 cazuri) ci un popor.
Pai e simplu,fra.Poporul nu s-a trezit la timp si nu a creat un sistem care sa-i reprezinte interesele.Fanariotii reprezinta altceva.
Cand poporul se va trezi(de foame,de sete sau ca a dormit prost noaptea) atunci si altii vor vorbi frumos cu noi.
Cand aliatii europeni au decis sa cumpere F-35, tot asa a fost, un “open tender”?
Nu, le-a facut George Visan analize competente. Foarte convingator expertu’…
La F 35 discutia este mai nuantata, nu prea ai avioane de generaia 4.75 – 5 pe piata deci nu exista industie europeana care sa fie dezavantajata de achizitia aceasta – deci no “open tender”.
F 16 are in concurenta avioane si mai bune si mai proaste ca performante decat el deci aici industria europeana are parghii si lobby urias:
EADSA
Dassault
SAAB
– Toate aceste firme sunt giganti care dispun de un lobby mai puternic decat poate visa vreodata Romania ca poate avea in UE.
Toate cele 3 firme au intrese uriase in zona si ambasade ale tarilor fondatoare si finantatoare asa ca vor bloca orice achizitie de acest gen.
Avem in concluzie nevoie de o licitatie in genul Poloniei care macar de masca sa ascunda comisioanele ce vor fi din acest motiv miscsorate rau de tot.
Lasa numa’ ca traduce el George Visan articolu’ dumnealui intr-o limba de ceva mai larga circulatie si scapam noi de infringement…
“Politicienii romani nu au inteles ca atata timp cat Romania este in Uniunea Europeana, politrucii europeni o sa le dea peste mana atunci cand o sa incerce sa ia orice spaga mai babana, mai ales ca industria europeana este in concurenta cu industria americana si mondiala.”
In traducere libera, “spaga noastra ce are, ma, nu ie tot bani?”. Lasa ca veniti voi la Schengen, fara portul Constanta si Oltchim nu scapati. Si daca va faceti ai dracu’, avem noi grija sa lungim lista.
Pai pana nu se rezolva achizitia multirolului nu se rezolva nici problema Shenghen pentru Romania.
Romania va cumpara F16, cu siguranta, de la portughezi.Vorba cuiva de mai sus, dupa cum unele tari europene membre U.E. opteaza pentru F35, fara nicio licitatie, asa va face si Romania acum cu F16.Pentru ca se cumpara de la o tara membra U.E., aflata in dificultate economica, pana la urma va fi ok.
daca participi la dezvoltarea unui produs – F-35 – nu e nevoie sa mai tii licitatie, scrie clar in directiva – desi exista tari precum Danemarca care, desi au bagat bani multi in F-35, acum vor sa tina o competitie.
#romania inedit #margelatu
nu pot sa cred ca suedezii si portughezii nu isi dau seama ca isi pot cumpara participarea cu banii de un apartament. http://tinyurl.com/caxyn6r
si mai vor in Shenghen… da stim.. aia sunt prosti ca nu inteleg ca pe aici asa stau lucrurile – spaga, nesimtire, furt.