Compania romaneasca Simultec a produs un nou simulator de zbor – de ultima generatie – folosit pentru antrenarea pilotilor de elicoptere de noua generatie.
E un simulator de 9 tone, produs suta la suta in Romania de ingineri si programatori care au absolvit cursurile facultatilor din Romania.
Simulatorul de zbor de elicoptere are o platforma care permite sase grade de miscare, astfel incat pilotii pot simula fiecare miscare a aeronavei. In plus, tehnologia folosita ii ajuta chiar si pe cei mai experimentati piloti sa isi testeze reactiile chiar si in cele mai dure scenarii: oprirea motoarelor, daune dupa provocate de forte inamice, conditii meteo extreme.
Simulatorul va fi exportat in strainatate.
Fabrica Simultec poate produce in paralel pana la cinci simulatoare. In medie dureaza opt luni constructia simulatorului.
Fabrica romaneasca este cel mai mare productor de simulatoare din Europa. In uzina din Magurele se produc si simulatoare de submarine, nave militare tancuri si avioane de lupta.
90 la suta din productia fabricii merge la export, iar in ultimul an au fost livrate simulatoare de ultima generatie pentru clienti din SUA, Asia, Africa si Europa.
Simultec produce solutii de simulare si antrenament pentru toate categoriile de forte. Pentru forte aeriene se pot furniza simulatoare pentru aeronave cu aripa fixa sau rotativa, simulatoare de punte de comanda pentru fortele navale. Pentru fortele terestre se pot furniza atat simulatoare pentru vehicule blindate sau simulatoare destinate infanteristilor.
LCTS (LIVE COMBAT TRAINING SYSTEM) este un sistem similar MILES (multiple integrated laser engagement system) si asigura antrenamentul unitatilor de infanterie de la nivel de grupa/pluton si pana la nivel de batalion.
LCTS are la baza componene cum ar fi: calculator avansat purtat de militarul instruit, senzori receptori laser de inalta tehnologie, emitator laser Calsa I care nu afecteaza ochiul, cu greutate mica, interfata audio si video, componente ce asigura conectivitatea prin PAN (Personal Area Network) fara fir.
Centre de control mobile sau stationare asigura simularea la un inalt grad de realism a efectului direct sau indirect al armelor (lovituri simulate provenite din armament usor de infanterie sau exlozia simulata a unor grenade), precum si monitorizarea exercitiilor de antrenament si analiza acestora.
Simularea efectului armelor (Weapon effects simulation – WES) utilizeaza munitia de manevra si poate fi adaptata oricarui tip de armanent de infanterie sau platforma de tragere. Emitatorul laser unic foloseste un software pentrul controlul si ajustarea automata a distantei (automated software
controlled adjustable range – A-SCAR) simuland astfel efectul munitiei de infanterie la distante scurte sau foarte mari. Sistemul include unitati portabile pentru istructori, controlori sau mentori.
Pe parte aeronautica, compania realizeaza simulatoare cu grade diferite de complexitate, mergand de la sisteme simple destinate a fi prezentate publicului larg (cum ar fi cel prezentat deja la doua editii BSDA) si pana simulatoare de misiune complete pentru aeronave cu aripa fixa sau rotativa.
Pe langa produsele deja consacrate livrate ca parte a unor programe de modernizare a Fortelor Aeriene Romane (simulatoarele pentru IAR-99 Soim, MiG-21 LanceR sau IAR-330 Puma SOCAT), Simultec mai are in oferta si simulatoare complete de misiune pentru Embraer Tucano sau versiuni modernizate ale F-5E Tiger II.
Din categoria aeronavelor cu aripa rotativa, fabrica din Magurele ofera solutii de simulare si antrenament destinate atat unor elicoptere de provenienta estica cat si unor elicoptere de provenienta vestica (SeaKing). Aceste simulatoare asigura antrenamentul si instuctia pilotilor in conditii de siguranta deplina si cu costuri reduse. Totul are la baza replicarea cu exactitate a postului de pilotaj al aeronavei, comportamentului si misiunilor acesteia.
Simulatoarele complete de misiune sunt proiectate pentru a replica toate aspectele misiunilor si operatiunilor executate de elicoptere in cadrul unor scenarii diverse, inclusiv in situatii de urgenta rezultate in urma unor defectiuni tehnice. Ele asigura dezvoltarea aptitudinilor de baza necesare pilotarii elicopterului, dezvoltarea aptitudinilor de orientare in teren, repetarea misiunilor de lupta, sau acomodarea cu operarea aeronavei in conditii exceptionale ca white/brown-out, zbor pe timp de noapte sau conditii meteo nefavorabile.
Toate simulatoarele de zbor fabricate la Magurele au la baza modele de zbor complexe asigurand replicarea de mare precizie a comportamentului aeronavei simulate, modele de zbor realizate in tara prin munca programatorilor si matematicienilor angajati de Simultec.
Infiintata in 1984 ca parte a INCREST, Simultec a produs, ca parte a programului IAR-99, primul simulator din Europa comandat de un calculator numeric. Incepand cu 1999 compania a fost achizitionata de Elbit Systems. Simultec are angajati specializati in aeronautica, electronica, programare, inginerie mecanica si ingineria sistemelor.
Simultec este o companie internationala cu activitati in domeniul instructiei si simularii, companie cu mai bine de trei decenii de experienta. In ultimii 25 de ani Simultec a fost subcontractor pentru companii romanesti ca Aerostar Bacau, IAR Brasov, Avioane Craiova, Pro Optica, MFA Mizil. Compania este furnizor vechi al Ministerului Apararii fiind implicata in programele SOCAT, C-130 si Soim, contribuind la capabilitatile Fortelor Aeriene Romane in cadrul NATO.
Razvan Podgornai
Marius Constantin
bai dama dracu asta nu o stiam ( am ramas blocat)
sant produse in romania dar noi ramanem doar cu salariile angajatiilor profitul (grosu)merge in israel
asta e gandire de comunist .nu ramai doar cu salariile ramai cu salariile consumul pe care il fac acele salarii si impozitele aferente (pe salarii terenuri profit ) adica mult mai mult ,dar cel mai important ai o gramada de oameni scosi din sistemul de asistenta sociala ,adica nu consuma banii nostri aia care nu lucram la stat ,probabil nu e cazul tau
@Nicu – e proastă mă? Că prost ai ieșit.
@Mig-21.- Ai probleme nasoale, Te rog stai cuminte ca vorbesc cu taticu sa-ti ia tastatura.
IT-ul este unul din punctele forte ale economiei si societatii romanesti. Acest lucru se dovedeste adevarat in raport cu multe economii chiar situate mult mai bine decat Romania. Trebuie constientizat de catre toate lumea si, mai mult, trebuie incurajat si dezvoltat in continuare.
Da de unde companie romaneasca, Simultec este parte a grupului israelian Elbit Systems.