f-16

F-16 Romania

Fortele Aeriene Romane ar fi primit o oferta din partea SUA pentru achizitionarea de aparate F-16, informatia a fost comunicata cu ocazia receptionarii primelor 6 avioane de acest tip.

Romania a trimis cereri de informatii, in vederea achizitionarii de avioane F-16, catre SUA si alte 5 state europene care opereaza acest tip de aparat, cel mai probabil SUA au raspuns acelui RFI lansat de catre Ministerul Apararii din Romania.

Insa cu ocazia receptionarii primelor F-16, ministrul apararii, Mihnea Motoc a declarat ca pentru realizarea capabilitatii, „avion multirol” sunt necesare 3 escadrile, iar autoritatile de la Bucuresti sunt hotarate sa atinga acest obiectiv.

„Suntem hotarâţi să continuăm constituirea capabilităţii avion multirol. Înseamnă trei escadrile”    

Un numar de 3 escadrile de supersonice, respectiv cel putin 36 de avioane, ar putea sa reprezinte un element de noutate in programul de modernizare al Armatei Romane, pana acum in declaratiile oficialilor armatei se vorbea de constituirea a 2 escadrile dotate cu aparate F-16.

Cu ocazia BSDA 2016, directorul Lockheed Martin, Randall Howard, declara ca Romania are potentialul de a cumpara in total un numar de 24 sau chiar 36 de avioane F-16, dintre care unele ar putea sa fie chiar noi, iar LM era pregatit sa sprijine acest demers prin vanzarea de avioane sau modernizarea celor cumparate pana la standardul F-16V, achizitii care ar reprezenta o etapa in obiectivul de dotare al RoAF cu avionul de generatia a 5 a, F-35.

Dotarea cu avionul F-35 a reprezentat de la bun inceput obiectivul final al dotarii Fortelor Aeriene, achizitia de F-16 MLU ar fi doar un pas catre acel obiectiv, achizitia unui numar de 48 de aeronave F-35 ar fi fost hotarata se pare inca din anul 2006, si conform documentelor oficiale ale MApN din perioada 2012-2013, aceste 48 de avioane ar urma sa echipeze un numar de 3 escadrile.

Ramane astfel de vazut in perioada urmatoare cum anume se va concretiza aceasta posibila noua structura a Fortelor Aeriene care sa includa 3 escadrile de avioane de lupta multirol, care va fi tipul avioanelor si cum ar putea inlesni posibila tranzitia catre F-35.

– David Victor –