România cumpără următoarele trei unități Patriot

Guvernul României a semnat un acord cu Armata Statelor Unite și a transferat fondurile Guvernului Statelor Unite pentru pentru achiziționarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot produse de Raytheon [NYSE: RTN], din cele șapte care vor intra în dotarea Armatei României. Ca și în cazul primului sistem, unitățile adiționale au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care asigură transparență și corectitudine pe parcursul întregii proceduri.

Lansare PATRIOT (via Raytheon)

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor de luptă și a dronelor.

“România cumpără cel mai avansat, capabil și modern sistem de apărare tactică împotriva rachetelor balistice”, a spus Mike Ellison, Country Manager Raytheon România. “Patriot a fost testat de mii de ori în vremuri de pace sau de conflict. Pe scurt, Patriot salvează vieți”, a adăugat acesta.

Cincisprezece țări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, printre care se numără Statele Unite, ca și alte șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.

Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat și este adus la zi în permanență, chiar dacă își păstrează același nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO.

Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleași componente software și hardware ca și cele din dotarea armatei americane”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România. “Acest lucru va crește abilitatea României de a se antrena alături de armata americană și alți aliați NATO”, a adăugat aceasta.

Achiziția sistemelor Patriot este un element esențial al angajamentului României față de NATO de a cheltui cel puțin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forțelor Aeriene Române de a achiziționa patru unități. De asemenea, este în linie cu programul forțelor armate de achiziționare a șapte sisteme Patriot necesare pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.

Acordul este un act adițional la Scrisoarea de Ofertă și Acceptare semnată de România în noiembrie 2017. Semnarea acestui act adițional permite începerea negocierilor contractuale între guvernul Statelor Unite și Raytheon pentru fabricarea sistemelor destinate României.

Via:
Raytheon

Marius Constantin

View Comments

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

5 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago