Proaspătul numitul ministru al Apărării, expertul Angel Tîlvăr, demn purtător pe mai departe al steagului tatălui său în domeniul securității, un foarte bun cunoscător al limbii engleze, s-a întâlnit la M100 cu o delegație sud coreeană.

Mai exact:

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a primit miercuri, 9 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, delegaţia Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) din Republica Coreea, condusă de Lee Hun-Seung, membru al Adunării Naționale și președinte al Comisiei Naționale de Apărare.

Principalele subiecte de pe agenda discuțiilor au inclus stadiul dezvoltării relațiilor de cooperare militară între România și Republica Coreea, în contextul semnării unei noi Scrisori de Intenție, document prin care au fost stabilite reperele încheierii unui Acord cadru de cooperare.

Extras din comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale.

De acorduri cadru avem buzunarele pline, la fel ca de planuri și promisiuni.

Dar, noi nu suntem polonezi. Nu?

Polonezii n-așteaptă să treacă războiul ruso-ucrainean, cum pare că fac liderii Patriei noastre.

Polonia a semnat cu Republica Coreea contracte ferme pentru 1000 de tancuri K2, 672 autotunuri K9 de 155 mm, 48 de avioane pentru antrenament avansat și luptă FA-50, la care se adaugă 288 de sisteme MLRS Chunmoo.

Producția militară nu mai e ca în ww2, iar cozile de comenzi sunt lungi. Producția trebuie să meargă spre Ucraina, spre țările producătorilor și spre export – da, nu suntem singurii care așteaptă.

Coreea de Sud este soluția pentru România și alte țări.

Poate și Japonia.

În rest, cozile sunt lungi.

Ah, da, există și Turcia. Aici însă… subiectul este mai delicat.

Până în viitor însă, avem vorbe.

Ne apără Dumnezeu! 😉

Iulian Iamandi