Patriot SAM

Patriot SAM

Lockheed Martin a castigat un contract in valoare de 944 milioane de dolari pentru livrarea de rachete Patriot Advanced Capability-3 si PAC-3 Missile Segment Enhancement pentru Statele Unite si unii dintre aliatii acestora.

Potrivit comunicatului din data de 21 Decembrie, contractul se refera la livrarea de interceptori PAC-3 si PAC-3 MSE, precum si a unor kituri de modificare a lansatoarelor, catre US Army, Romania si alti clienti FMS.

MSE (Missile Segment Enhancement) imbunatateste capabilitatile PAC-3 prin utilizarea unui motor racheta cu combustibil solid cu impuls dublu, acesta crescand altitudinea si raza de actiune a interceptorului.

PAC-3 este un interceptor de mare viteza capabil sa combata amenintari diverse, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croaziera, aeronave pilotate si nepilotate. PAC-3 se afla in serviciul serviciul unor tari ca Statele Unite, Germania, Kuwait, Japonia, Korea de Sud, Taiwan, Olanda.

La sfarsitul lunii Noiembrie, Romania a semnat LOA (scrisoarea de acceptare a ofertei) documentul fiind semnat de ministrul apararii Mihai Fifor din partea Romaniei si Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti. Prima transa, de 764.78 milioane de dolari, reprezentand contravaloarea primului dintre cele 7 sisteme comandate de Romania, a fost achitata la mijlocul lunii Decembrie.

Romania va achizitiona 7 sisteme Patriot imreuna cu serviciile aferente, valoarea totala a tranzactiei ajungand la 3.9 miliarde de dolari.

Din aceasta suma, 1.3 miliarde de dolari o reprezinta Major Defense Equipment (MDE – Echipamente Majore pentru aparare), dupa cum urmeaza:

  • Sapte (7) Radare AN/MPQ-65;
  • Sapte (7) Statii de control a angajamentului (Engagement Control Stations) AN/MSQ-132;
  • Treisprezece (13) Grupuri catarg antena – Antenna Mast Groups;
  • Douazeci si opt (28) Statii de lansare M903;
  • Cincizeci si sase (56) Rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile Tactical Ballistic Missile (GEM-T);
  • O suta saizeci si opt (168) Rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE);
  • Sapte (7) Generatoare electrice Electrical Power Plant (EPP) III

Echipamentele si serviciile conexe, incadrate in categoria Non MDE, valorand diferenta de 2.6 miliarde de dolari sunt reptrezentate de: echipamente de comunicatii, unelte si echipamente de testare si sprijin, generatoare, publicatii si documentatie tehnica, echipamente de instructie si antrenament, piese de schimb si piese necesare pentru reparatii, instruirea personalului, TAFT (echipa de asistenta tehnica in teren), servicii de asistenta tehnica, logistica si inginereasca puse la dispozitie de Guvernul Statelor Unite si de contractor, integrarea si verificarea sistemului (SICO), etc.

Marius Constantin