Armata Romana

Romania ar putea produce blindate 4×4 de la Nurol Makina

nurol ejder

Nurol Ejder Yalcin

Reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) au discutat, miercuri, cu o delegaţie a companiei turce Nurol Makina despre etapele cooperării cu industria de apărare din România în ceea ce priveşte fabricarea de mijloace de transport, blindate şi neblindate 4X4, informează MECT.  

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Sorin Encuţescu, a discutat cu Huseyin Aykol, general manager Nurol Makina – România şi cu Olcay Kizil, consultant tehnic. În cadrul întâlnirii s-a analizat stadiul demersurilor întreprinse şi etapele parcurse în vederea realizării unei cooperări cu industria de apărare din România.

Compania Nurol va supune atenţiei părţii române un proiect de acord de cooperare în domeniul industriei de apărare care, potrivit uzanţelor, va fi analizat şi armonizat conform cerinţelor operaţionale ale structurilor din cadrul SNAOPS (Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă). Proiectul de acord va urma apoi procedurile de avizare necesare. 

sursa: economica.net

Discuțiile de la Ministerul Economiei vin după ce in 2014 a fost emis un RFI pentru achiziția a 500 de mașini blindate 4×4, 500 mașini neblindate 4×4 și 200 mașini neblindate pentru transport persoane.

Nurol Makina oferă 2 vechicule 4×4, respectiv Nurol Ejder Yalcin 4×4 și Ilgaz 4×4 (vehicul destinat în principal forțelor de ordine).

Nurol Ejder Yalcin este un vehicul blindat 4×4 ce poate transporta 11 persoane, are o masă maximă de 12.000-14.000 Kg, atinge o viteză maximă de 110 Km/h, o autonomie de 600 Km, dispune de un motor cu o putere de 300 CP, poate fi înarmat cu mitraliere calibru 7,62 mm și 12,7 mm, tun antiaerian 25 mm sau un lansator de grenade calibru 40 mm.

– David Victor –

11 Comments

 • Mai degraba asambllate in Romania, nu fabricate. Cum putem noi internaliza productia tuturor componentelor, sau macar a majoritatii acestora, in tara noastra daca vrem cateva sute de asemenea masini?
  Iar ne combinam la dat cu vopsea si surubarit caroserii. Pe modelul RenaultTrucks in defavoarea Roman Brasov!

  • Cum… cum? Pai pe mine m-au convins clipurile alea cu hitler in care se evidentia ca moreniul poate si Armata e de vina ca nu comanda Saur. N-au fost indeajuns de convingatoare? Eu zic ca au fost factorul suprem.

   Daca ma contraziceti, amintiti-va cati ati dat like la ele.

 • O colaborare nu ar fi rea, pe partea de 4×4 unde nu stiu ca noi sa avem un vehicul in lucru ori vreun proiect macar (ceva sa inlocuiasca TABC-79). Sigur, sa fie facut aici si nu doar asamblat aici. Deja e aiurea ca turcii, care in anii 90’veneau sa ia de la noi, vin acum sa ne ofere. Dar la ce neglijare si debandada e pe aici nu e de mirare

  Eu unul as fi mers pe ceva care sa poata inlocui in acelasi timp si Humwee-urile sau Vamtac-urile si TABC-79 (nu trebuie sa duca 11 oameni, pentru asta ai 8×8). Si care sa fie neaparat si amfibiu dat fiind necesitatile noastre

  Sper ca macar TBT 8×8 merge in continuare pentru ca are mult potential si e vital sa avem produs aici macar strictul necesar (inclusiv pentru posibile viitoare exporturi)

 • Mizeriile din politica de la noi cauta peste tot doar pt a toca banii in industria si economia altora nu a noastra.Al lasa Roman Brasov sa moara,de la Ghe-o nu comanda Rescue si versiunea de armata,firmele noastre militare detinute de stat le capuseaza,doar pt a aduce o firma de rahat sa fabrice niste rahaturi la noi,pt a distruge firmele mici si de stat,care incearca sa se dezvolte si sa razbata.

  Cu “Generali” de tot rahatul ca si “premierul” interimar (ca nici naiba nu-i retine numele) care au fost creati si avansati politic ce dracu sa te astepti.
  Trebuie sa intelegeti ca asta e doar un alt capitol din “cartea” DISTRUGEREA TARII DE CATRE OLIGARHIA BOLSEVICA DE DUPA 1948 IN TIMPUL REGATULUI ROMAN SUPRIMAT (dupa1948) si ca doar dupa ce acest pseudo-“sistem” impreuna cu acest BOLSEVICI RUSI vor fi eliminati din politica si executati si ReAFIRMAT REGATUL ROMAN tara isi va revenii si lucruriile vor revenii la normal,pana atunci tot felul de porcarii cu Turcia.

  Nu e de ajuns ca astia cheltuie bani cu CRETINITATEA de “catedrala nemului”,acu vor cu una identica si-n turcia,o moescheie la noi,mizeria NAUMOVICI se “opereaza” acolo,acu si porcaria asta.Doar o alta metoda de a anihila si ultimele unitati de productie din tara,cele de armament,ca TOT sa fie cumparat de la straini,ca de “tot ce e strain a e bun” si “tot ce e Romanesc e de nimic”.

  Traiasca M.S. Regele Mihai I
  Traiasca Regatul Romaniei

 • in primul rand felicitari– cel mai bun site de informatii miltare
  nu sunt adeptul violentei, sunt deseori consternat de cat de mult, se cheltuie pentru inarmare
  doresc din tot sufletul sa fie pace

  dar nu pot sa uit ce s-a intamplat cu Romania
  in cele doua razboaie mondiale

  prin urmare urmaresc deseori ce se intampla
  cu armata romana cu dotarea si pregatirea ei

  concluziile mele care sunt si ale voastre de altfel.

  Armata nu este in acest moment capabila sa raspunda unei
  lovituri de pedeapsa din partea Rusiei
  Ceva modernizari s-au facut mai ales la nivelul armatei terestre.Nimic altceva nu impresioneaza

  Ce ar trebui sa se faca punctul meu de vedere:

  – desi singura ramura industriala care merge bine in romania este productia de soft nimeni nu spune nimic despre aplicatiile militare ale acesteia

  – trebuie sa facem simularea (virtualizarea) teatrului de lupta -exista destule informatii- simularea unui atac din partea Rusiei ar quantifica slabiciunile armatei romane — ar permite identificarea parametrilor pe care trebuie sa-i aiba armele romanesti ca sa poata eficiente in acest conflict ( de la pusca pana la bombe, de la binoclu la radare ) pana la bugetul adecvat de aparare.

  – alta aplicatie a virtualizarii–simulatoarele romanesti sunt incomparabile cu cele din vest– programatorii din Romania ar putea face unele super daca ar exista o preocupare constanta dar mai ales un obiectiv un program — mai multe firme interesate

  – cum ar trebui sa arate armata romana in 5 ani in 10 ani ??

  – nu stiu !! dar simularea de care v-am vorbit ar fixa atat parametrii cat si tipul armelor care ar trebui sa le avem , nivelul de pregatire al oamenilor

  Ce ma deranjeaza cel mai tare– aviatia — este principala problema a romaniei in acest moment

  a doua problema – flota de razboi este veche numeroasa si inadecvata apararii litorlaului romanesc

  in transformarea armatei romane intr-una moderna ceva ar trebui facut cu industria romana de armament

  Cel mai important in opinia mea trebuie salvata de industria aviatica.

  Este extrem de important sa facem in tara la preturi mici un avion de lupta de sustinere la sol prin reproiectarea celui existent si refacerea unei flote de minim 60 de avioane de sustinere cu ideea modernizarii continue in cap.

  In toate proiectele ne avanatajeaza colaborarile — se pare ca suntem pe drumul cel bun, din cate am vazut dar .
  trebuie continuat pentru ca cele care exista nu sunt deajuns.

  mi se pare putin probabil sa dezvoltam un avion de lupta multirol dar in mod cert putem reproiecta IAR 99 si face din el un avion romanesc ieftin si bun

  mi se pare putin probabil sa dezvoltam o racheta balistitica dar in mod cert putem proiecta si realiza o racheta de tip stinger si prin colaborare sa avem o racheta de croaziera

  mi se pare putin probabil sa cumparam un submarin de ultima generatie dar in mod cert putem sa proiectam prin simulare unul romanesc mic si efficient pe care sa-l fabricam cand se vor armoniza conditiile– marina romana ar fi mult mai eficienta cu 4 sumbmarine decat cu 48 de nave de suprafta cate are acum

  Toate astea ar trebuie sa-si gaseasca locul intr-un departament de virtualizare pe nivele diferite.

  poate ca visez prea mult NU?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: