Gripen C No 24 Sout Africa Aerospace Forum Sweden 2012 pz 14337

Gripen C No 24 Sout Africa Aerospace Forum Sweden 2012

Romania ar putea cumpara, in perioada urmatoare, avioane multirol Saab Gripen la mana a doua, din surplusul Fortelor Aeriene Suedeze.

Achizitionarea Gripenelor folosite nu a fost luata niciodata in considerare la Ministerul Apararii din Romania. Cel putin nu la nivel declarativ pentru ca altfel se pare ca au existat si exista insa discutii pe aceasta tema.

Plecand de la ideea ca ai nostri conducatori isi doresc numai si numai avioane la mana a doua, desi costurile nu sunt cu mult mai mici comparativ cu cele noi, ne-am intrebat daca nu cumva suedezii ar fi dispusi sa isi vanda una din escadrilele de Gripen.

“Saab nu are avioane in uz, de aceea orice discutie referitoare la avioanele in uz ar fi intre guvernul suedez – FXM (Agentia pentru Exportul de Armament si Securitate) – si Romania”, a fost prima parte a raspunsului primit de Aviatia Magazin de la Sofia Karlberg, Directoare de Comunicare la FXM.

A doua parte este mult, mult, mai interesanta.

Noi purtam un dialog cu Romania, dar nu putem dezvalui niciun detaliu despre discutiile noastre.”

In caz ca nu ne-am inteles, Agentia pentru Exportul de Armament si Securitate, parte a guvernului Suediei, poarta discutii cu Romania. As paria ca discutiile astea nu-s legate de statiunile de pe Valea Prahovei, ci despre o posibila achizitie de armament din Suedia.

Iar din raspunsul Sofiei Karlberg, asa nerabdator cum sunt, concluzionez ca ar putea fi vorba despre Gripen. Asta pentru ca dansa ne-a spus ca exista aceste discutii intre Suedia si Romania in urma unei intrebari punctuale despre Gripen. Ca nu ne-a explicat exact ce si cum, e de inteles.

Ce-am putea sa luam?

Ei bine, exista o singura optiune aici – Gripen C/D. Fie din cele construite ca si Gripen C/D, asa numitul “lot 3″, fie din cele construite in variantele A/B si modernizate ulterior pentru a indeplini standardele NATO.

In prezent, Suedia are peste 130 de multiroale Saab Gripen in dotare iar telul nordicilor este sa ajunga, prin 2027, la un maxim de 80 de Gripen E/F, asta fiind numarul optim pentru nevoile de aparare ale tarii. Asa ca loc de negociere ar fi.

De asemenea, merita mentionat faptul ca vecinii unguri si cehii si-au luat avioanele in leasing tot din surplusul Fortelor Aeriene Suedeze. Iar daca ne gandim ca, in aceasta perioada, cehii discuta de zor prelungirea acestui acord de leasing, nu ar fi exclus sa ne trezim si noi cu asa ceva si nu cred c=ar fi un lucru tocmai rau.

Desi am intrebat la Ministerul Apararii si la Statul Major al Fortelor Aeriene despre discutiile cu partea suedeza, pana acum nu am primit un raspuns, insa, cand il vom primi, il vom face public.

O mentiune speciala merita pretenii de la Cook Comunications, care au intermediat scurta discutie cu Sofia Karlberg.

Preluare integrală de pe Aviatia Magazin