România poate avea propriul satelit de comunicaţii, iar lansarea acestuia ar putea avea loc în cel mult 3-4 ani, a declarat, miercuri, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, într-o conferinţă de specialitate.
În premieră, vreau să vă anunţ că ne gândim foarte serios ca, în anul 2015, să elaborăm un plan foarte clar prin care România să aibă la finalul unei perioade de 3-4 ani pentru prima oară un satelit şi va utiliza comunicaţiile în acest context. Deci, vorbim de propriul satelit, în care Radiocomul va avea un rol important’, a spus Cotovelea.
Ulterior, ministrul a precizat că satelitul va ajuta România să renunţe la facturile mari pe care companiile din mediul privat le plătesc la ora actuală pentru închirierea de linii de comunicaţii de la alţi întreprinzători.
‘Este vorba de un satelit care poate să aibă toate tipurile de comunicaţii, de la comunicaţiile speciale ale Ministerului Apărării Naţionale, comunicaţii specifice Ministerului de Externe şi, de asemenea, posibilitatea de a închiria spaţiu, linii de comunicaţii către orice întreprinzător privat. În acest moment, atât noi, atât mediul privat, cât şi instituţiile statului, utilizează servicii de comunicaţii de la diverşi furnizori. La nivel naţional am observat că aceste facturi sunt foarte mari în comparaţie cu ce am putea avea. Important este că putem să reducem aceste costuri de până la două ori şi jumătate. Prin urmare, un business plan foarte, foarte simplu demonstrează faptul că statul român va avea de câştigat pe un interval de timp de 4-5-6 ani dacă va avea propriul satelit şi dacă va putea comercializa propriile linii de comunicaţie’, a explicat oficialul.
Acesta a menţionat, totodată, că dispozitivul ar putea fi construit de companii din Franţa, SUA sau Rusia, iar costurile ar putea pleca de la 70-80 de milioane de euro, în funcţie de numărul liniilor de comunicaţii.
‘Sunt cel puţin trei companii care ar putea construi acest satelit: una din Franţa, una din SUA şi una din Rusia. De asemenea, sunt cel puţin zece companii care realizează sateliţi la comandă. Există sateliţi care costă 70-80 de milioane de euro şi sateliţi care costă de ordinul sutelor de milioane de euro, în funcţie de numărul de linii de comunicaţii. În cazul României, nu ştiu să vă spun cât va costa. Vă spun doar că, începând din iarna acestui an – primăvara anului viitor, o să elaborăm un plan de dezvoltare în acest sens să vedem cam de ce capacitate avem nevoie, care sunt costurile. Dorim să facem o investiţie care să fie profitabilă şi nu dorim să avem un satelit numai să ne lăudăm că avem unul. Acest plan ar putea fi finalizat în decursul anului 2015, iar ca termen de lansare nu pot să vă spun decât despre experienţa Azerbaidjanului, care şi-a construit şi şi-a lansat propriul satelit de putere medie într-un interval de 3 sau 4 ani’, a subliniat Răzvan Cotovelea.
Ministrul pentru Societatea Informaţională a participat, joi, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei International Digital Forum 2014, organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale /ACD/, la Bucureşti.
sursa: money.ro
sursa foto: wikipedia
– David Victor –
Stai ca se apuca aia de la arca de facut sateliti acum…
Nu-ti tine respiratia pana se intampla 🙂
Inca nu se da nimeni de ceasul mortii ca satelitul sa fie facut de industria autohtona?
Avem atatea ateliere de textile si atatea centre de panificatie ca ar fi si pacat.
nu prea sunt eu prea cunoscator dar o intrebare pt aia care poate sunt, cum asiguri siguranta 100% a transmisiilor sau la un procent care sa nu te prejudicieze daca nu construiesti tu utilaju’
Teoretic poti asigura siguranta daca ai grija sa criptezi datele inainte de a le trimite. Un fel de https unde detinatorul retelei vede ca transmiti ceva, dar nu poate sa stie ce.
Pe de alta parte, ce mama dracu’ ne trebuie noua satelit propriu? Nu sunt “N” sateliti comerciali pe care ii poti folosi? Sau avem impresia ca o sa fim sub embargou si din vest si din est si castigam razbelul cu satelitu’?
Tu ai citit sau nu articolul ?, companiile private care inchiriaza satelitii pt comunicatii cer prea multi banii , un satelit propriu e un avantaj atat pt economia romaneasca cat si pt statul roman, plus ca costul se amortizeaza in cativa ani.
Povesti de adormit copiii. Cum o sa exploateze statul roman un satelit mai ieftin decat companiile de profil specializate pe asa ceva?
Asta e din categoria “Am vrea 5 Mercedes-uri dar nemtii’s prea scumpi, trebuie sa dezvoltam noi o masina de lux produsa in 5 exemplare, ca e mai ieftin asa”
Da unde scrie in articol ca se face in romania utilajul respectiv ?
‘Sunt cel puţin trei companii care ar putea construi acest satelit: una din Franţa, una din SUA şi una din Rusia. De asemenea, sunt cel puţin zece companii care realizează sateliţi la comandă’
biznisul asta cu sateliti, e cu marje, daca doar “institutiile statului” inchiriaza transpondere, atunci sunt doar niste bani aruncati in spatiu asa sa mai taie vreun politruc panglica la satelit
si daca ceva e scump in romania fata de alte tari, drept e ca vorbim de omul de rand si nu de “institutii”, telecomul e ultimul lucru care e scump, poate se uita onor ministrul cat e motorina la noi si cat e la polonezi, belgieni, austrieci, sau cat e wurstul german facut 100 de grame de wurst din 110 grame de carne in supermarketul german, ca muream noi de grija luftwaffe, fata de ala al nostru facut din apa si hartie de ziar din supermarchetul romanesc, sau bere sau orice altceva, mai bine sa facem motorina, lapte, bere, carnatzi etc ca sunt toate mai scumpe si mai proaste decat la tarile care fac si sateliti
Pana la satelit, vom avea noua arma de asalt! 🙂
“Potrivit site-ului economica.net, surse militare susţin că în prima fază vor fi contractate, de către Ministerul Apărării, aproape 60.000 de arme. Ministerul Apărării va avea la dispoziţie, în perioada următoare, trei exemplare din noua armă de asalt fabricată la Cugir. Conform Romarm, această nouă armă permite executarea focului în condiţii extreme de temperatură şi umiditate, i se poate monta un aruncător de grenade de 40 mm, lanternă tactică, laser şi o varietate de sisteme de ochire. Arma este echipată cu pat telescopic, încărcător de 30 de cartuşe, iar viaţa ţevii este de 15.000 de focuri. Va avea de asemenea capacitatea de a lansa serii scurte, 2-3 gloanţe şi are o greutate de aproximativ 4 kg. Potrivit Biroului de presă al Ministerului Apărării, produsul „Armă de asalt cal. 5,56 x 45 mm” se află în faza de dezvoltare a modelului experimental şi a parcurs probele de testare şi evaluare corespunzătoare acestei faze. Cantităţile care vor intra în dotarea armatei sunt în funcţie de nevoile categoriilor de forţe ale armatei şi vor fi folosite conform misiunilor primite. Noile arme au fost testate de către militarii români în teatrele de operaţiuni. În prezent, arma este supusă unor teste NATO.”
http://www.cugirinfo.ro/o-noua-arma-romaneasca-de-asalt-fabricata-la-cugir-8208.html
Nu stiu daca este cazul sa ne luam acum sau in perspectiva imediata satelit,costurile pot ajunge si la ordinul sutelor de milioane,dar globalizarea la sateliti este maxima:sefii germani,cercetatorii rusi si americani.http://dauriaspace.com/