satelit

Satelit de comunicatii

România poate avea propriul satelit de comunicaţii, iar lansarea acestuia ar putea avea loc în cel mult 3-4 ani, a declarat, miercuri, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, într-o conferinţă de specialitate. 

În premieră, vreau să vă anunţ că ne gândim foarte serios ca, în anul 2015, să elaborăm un plan foarte clar prin care România să aibă la finalul unei perioade de 3-4 ani pentru prima oară un satelit şi va utiliza comunicaţiile în acest context. Deci, vorbim de propriul satelit, în care Radiocomul va avea un rol important’, a spus Cotovelea.

Ulterior, ministrul a precizat că satelitul va ajuta România să renunţe la facturile mari pe care companiile din mediul privat le plătesc la ora actuală pentru închirierea de linii de comunicaţii de la alţi întreprinzători.

‘Este vorba de un satelit care poate să aibă toate tipurile de comunicaţii, de la comunicaţiile speciale ale Ministerului Apărării Naţionale, comunicaţii specifice Ministerului de Externe şi, de asemenea, posibilitatea de a închiria spaţiu, linii de comunicaţii către orice întreprinzător privat. În acest moment, atât noi, atât mediul privat, cât şi instituţiile statului, utilizează servicii de comunicaţii de la diverşi furnizori. La nivel naţional am observat că aceste facturi sunt foarte mari în comparaţie cu ce am putea avea. Important este că putem să reducem aceste costuri de până la două ori şi jumătate. Prin urmare, un business plan foarte, foarte simplu demonstrează faptul că statul român va avea de câştigat pe un interval de timp de 4-5-6 ani dacă va avea propriul satelit şi dacă va putea comercializa propriile linii de comunicaţie’, a explicat oficialul.

Acesta a menţionat, totodată, că dispozitivul ar putea fi construit de companii din Franţa, SUA sau Rusia, iar costurile ar putea pleca de la 70-80 de milioane de euro, în funcţie de numărul liniilor de comunicaţii.

‘Sunt cel puţin trei companii care ar putea construi acest satelit: una din Franţa, una din SUA şi una din Rusia. De asemenea, sunt cel puţin zece companii care realizează sateliţi la comandă. Există sateliţi care costă 70-80 de milioane de euro şi sateliţi care costă de ordinul sutelor de milioane de euro, în funcţie de numărul de linii de comunicaţii. În cazul României, nu ştiu să vă spun cât va costa. Vă spun doar că, începând din iarna acestui an – primăvara anului viitor, o să elaborăm un plan de dezvoltare în acest sens să vedem cam de ce capacitate avem nevoie, care sunt costurile. Dorim să facem o investiţie care să fie profitabilă şi nu dorim să avem un satelit numai să ne lăudăm că avem unul. Acest plan ar putea fi finalizat în decursul anului 2015, iar ca termen de lansare nu pot să vă spun decât despre experienţa Azerbaidjanului, care şi-a construit şi şi-a lansat propriul satelit de putere medie într-un interval de 3 sau 4 ani’, a subliniat Răzvan Cotovelea.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a participat, joi, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei International Digital Forum 2014, organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale /ACD/, la Bucureşti.   

sursa: money.ro

sursa foto: wikipedia

– David Victor –