București, România (06 septembrie 2020) – Raytheon Missiles & Defense, divizie a companiei Raytheon Technologies, a trimis o comandă către compania aerospațială românească ROMAERO S.A pentru producția de componente destinate sistemului de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot™. Colaborarea industrială dintre cele două entități îi va permite ROMAERO să livreze componente atât pentru România, cât și pentru celelalte 16 națiuni care se bazează pe sistemul Patriot pentru a le asigura apărarea integrată antiaeriană și anti-rachetă.
„Raytheon Missiles & Defense și-a luat angajamentul să susțină industria locală,” a spus Mike Ellison, Requirements & Capabilities Executive la Raytheon Missiles & Defense. „Acest parteneriat încurajează continuarea dezvoltării unei baze industriale românești puternice și va avea beneficii economice generate de comenzile curente și viitoare.”
Comanda de achiziție presupune producția de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcție a radarului Patriot. Începând cu livrarea acestei comenzi, ROMAERO va avea oportunitatea de a primi comenzi ulterioare venite din partea tuturor țărilor ce dețin Patriot.
„ROMAERO creează locuri de muncă și atrage comenzi ce vor fi onorate în România”, a spus Vasile Boicu, CEO ROMAERO. „Această oportunitate nu este doar despre mentenanța sistemelor achiziționate de România, ci mai ales despre faptul că de-acum avem posibilitatea să asigurăm suportul pentru numeroase țări care au peste 240 de unități de tragere Patriot instalate pe tot mapamondul.”
Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, apreciază includerea ROMAERO în sistemul global de aprovizionare al Raytheon Missile & Defense: ”Fiind parte a portofoliului de companii ale Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, apreciez reușita ROMAERO de a face pionierat printre companiile publice din industria de apărare datorită acestui parteneriat cu o companie internațională de apărare de talia Raytheon Missiles & Defense. Acest lucru dovedește că există oportunități pentru experiența, expertiza și tradiția industriei naționale de apărare românești într-o piață globală extrem de competitivă, în care aceste sisteme au o valoare adăugată ridicată.”
Despre ROMAERO S.A.
ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Compania este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora. Cu o experiență de 100 de ani în domeniu, peste 900 de angajați cu înaltă calificare și un potențial semnificativ de creștere, ROMAERO are toate abilitățile necesare pentru a participa cu succes în programe extinse din domeniul aerospațial și al apărării, atât la nivel național, dar și global.
Despre Raytheon Missiles & Defense
Având avantajul de a fi un partener inovator integrator, Raytheon Missiles & Defense le oferă clienților săi globali cele mai avansate soluții end-to-end pentru detectarea, identificarea și interceptarea amenințărilor. Cu un portofoliu extins de sisteme de apărare antirachetă și anti-aeriene, echipamente de precizie, radare, sisteme de comandă și control și tehnologii avansate de apărare, soluțiile Raytheon Missiles & Defense protejează cetățenii, personalul combatant și infrastructurile în peste cincizeci de țări din toată lumea.
daca Raytheon ,inseamna cangi Mbda ,deci tot ce tine da racheti ,ie american
Nu neaparat, dar si daca ar fi asa… mai pe fata spus, sa achizitionam rachete in exclusivitate de la americani… asta ar insemna compatibilitate ridicata cu principalul partener strategic (care are baze comune si trupe in Romania) si mai ales cu stocurile si aprovizionarea din partea SUA in caz de razboi.
Nu inteleg de ce a fost selectat Romaero pentru a fabrica componente mecanice. In portofoliul Romarm sunt destule companii care au in denumire cuvantul “mecanica”. Evident ca si Romaero poate sa faca, dar nu ar trebui sa se ocupe de proiecte mai complexe, in domeniul aeronautic, cu valoare adaugata mai mare? Ca asa poti inchiria centre de prelucrare cu n axe sa-ti faca “ansambluri mecanice”.
Sa fie oare o chestie politica? sau dictata de neputinta celorlalte entitati Romarm sa produca componente mecanice la standarde US (banuiesc ca sunt desenate in toli, picioare si livre)?
Iar declaratii precum: „ROMAERO creează locuri de muncă și atrage comenzi ce vor fi onorate în România”, a spus Vasile Boicu, CEO ROMAERO. – chiar asa sa fie bre? Adica se angajeaza oameni noi pentru “proiectul asta”?
Și ce au făcut în ultimii 30 de ani acele destule companii din Romarm care au in denumire cuvantul mecanica? ROMAERO se misca bine si are un management mult mai bun, care alearga dupa contracte. Ceilalti… doar se plang. Si eu as fi ales o companie locala care a lucrat in cei 30 de ani, nu una care prin dezinformarea cate unui lider de sindicat sau a unui sef de mai sus… cere bani la adapostul invinovatirii Armatei Romane.
Pai ma gandesc ca atunci cand a venit Raytheon sa discute eventuala sustinere a industriei locale (dupa semnarea contractului pt Patriot) erau la masa reprezentanti Romarm, nu toti sefii de companii. Si aia au pus pe masa o lista cu capabilitatile companiilor din subordine.
Daca ai au hotarat ca Romaero poate efectua ansamblele alea la un raport pret-calitate minima ceruta de americani, atunci OK. In cazul asta “fabricile” alealalte ar trebui transformate in ateliere de reparatii si gata.
Aceeasi paradigma si la UMB care sa cacaie cu niste transportoare. Mutati fratilor fabrica la marginea orasului, cumparati si sculele de la IMGB (ca tot cauta cumparator), aduceti si specialistii de acolo si la munca. Fiecare vrea sa fie peste aialalti si daca poate sa-si dea la picioare de ce nu.
Mai bine inglobeaza toate alea intr-un consortium pe parte mecanica si se ajuta reciproc.
Bravo Iulian Iamandi,ft corect pusa problema managementului ROMAERO,cei de aici s-au zbatut si se zbat in continuare pt binele societatii
Pai se zbat, nu zic ca Vulpescu nu arata ca ar fi interesat ca treaba sa nu mearga. Problema e ca au datorii mari – chiar nu stiu cum s-a ajuns la ele. Nu mai sunt asa mari, dar totusi
https://romaero.com/wp-content/uploads/2020/09/Raportare-contabilă-semestrul-I-an-2020.pdf
Pe partea de productie nu am auzit de colaborarile cu Airbus/Boeing/Embraer. Se mandreau acum cativa ani cu componente pentru A340, nu stiu daca mai fac ceva…
Evident ca daca nu produci nu ai de unde sa scoti bani.
Doar din MRO nu se prea traieste, parca si spuneau recent ca nu o sa mai faca la avioanele vechi.
Ca tot citeam de ESA HERA – n-au reusit si ei sa intre in consortiu. Dar alte programe ESA sau alte agenci?
Nu cunosc partea de implicare in domeniul spatial a ROMAERO, dar cand am vizitat AE Electronics Bacau am aflat ca unul dintre expertii de acolo a facut ceva foarte tare – un cip, sau placa de baza – pentru doua sonde care vor zbura in tandem in jurul soarelui in tandem, cel apropiat de soare facand un fel de umbra pentru ca celalt sa isi faca treaba. Pentru ESA.
Pai dupa cum se autoevalueaza: “ROMAERO SA – Compania Aerospațială din Romania”. Banuiesc ca spatial ala are ceva – macar niste subansamble.
In orice caz, e greu de ghicit ce produc, de pe pagina lor se pot gasi informatii doar despre capabilitati.
In orice caz, nu schimba cu nimica declaratia ieftina “ROMAERO creează locuri de muncă”