US Navy a efectuat trageri reale in cadrul flotei americane cu racheta modificata a Raytheon – RAM Bk 2. Tragerile au fost efectuate de la bordul LPD 24 USS Arlington si fac parte din DT/OT Development / Operational Testing program.
Cele 2 rachete RAM Block 2 au angajat tinte care simuleaza atacul atat subsonic cat si supersonic al unor rachete antinava impotriva flotei USN.
The first RAM Block 2 firing from a U.S. Navy ship is the culmination of a very strenuous government and industry test program,” afirma vicepresedintele Raytheon Missile Systems – Rick Nelson care se mandreste cu un produs care a distrus 4 tinte din 4 in timpul DT/OT.
Tinta US Navy este de a atinge in 2014 Initial Operational Capability pentru sistemul modernizat la standardul Block 2 care cuprinde un sistem de control independent al actuatorilor pe 4 axe, un motor racheta mai performant care duce totodata la marirea razei de actiune efective si o crestere a manevrabilitatii rachetei in special in faza terminala.
Racheta poate fi folosita pentru combaterea unor multitudini de tinte de la rachete de croaziera, rachete antinava, elicoptere stationare sau nu, avioane, drone, si nave mici de suprafata.
Capul de cautare este de tip “ Fire and forghet” dual mode pasiv cu radiofracventa si ghidare infrarosu putand fi folosit la angajarea simultana a mai multor amenintari.
Raytheon si partenerul german RAMSYS Germania au primit din partea US Navy un contract initial de 61 de rachete RAM Block 2 in decembrie 2012 dublat la inceputul anului de un contract de 445 de rachete destinate German Navy.
P.S:
Se pare ca US Navy ia tot mai in serios amenintarile venite din partea noilor rachete antinava supersonice fabricate de rusi, indieni si chinezi, rachetele precum Yakhont, BrahMos, Club K/S si C 803 nu lasa un timp de reactie prea mare (de ordinal secundelor mai exact ) sistemelor CIWS bazate pe tunuri cu frecventa mare de tragere.
Strategia apararii navale a NATO se schimba – noi oare cum o sa reactionam?
Stirea o gasiti aici
– Marius Fenchea –
“The RIM-116 was developed by General Dynamics Pomona and Valley Systems divisions under a July 1976 agreement with Denmark and West Germany (the General Dynamics missile business was later acquired by Hughes Aircraft and is today part of Raytheon). Denmark dropped out of the program, but the USN joined in as the major partner. The Mk 49 launcher was evaluated on board the USS David R. Ray (DD-971) in the late 1980s.[1] The first 30 missiles were built in FY85 and they became operational on November 14, 1992, on board the USS Peleliu (LHA-5).”
As zice ca strategia s-a schimbat cam acu 20 de ani 😉
Uita-te la noile clase de nave ale US Navy si ale Germaniei si ce sisteme CIWS sunt prezente si ai sa constati ca abia acum Phalmax-ul se inlocuieste in flota.
Nu se inlocuieste … Este complementar. Cel putin in US Navy.
Braunschweig-class corvette: Armament:
Guns;
1 x Otobreda 76 mm gun
2 x MLG 27 mm autocannons
Anti-ship;
4 x RBS-15 Mk.3 Anti-ship missiles
CIWS;
2 x 21-cell RAM CIWS missile launchers
Mine laying capability;
La aceasta clasa daca te uiti o sa vezi ca tunurile de 27 mm sunt mai mult pentru misiuni antipiraterie decat pentru apararea de rachetele antinava.
http://2.bp.blogspot.com/-vCYvr1pBarQ/UFmT4BSKfVI/AAAAAAAAHXY/cDdJjBJ0FSU/s1600/P1000070.JPG
Uita-te aici si ai sa observi la mijlocul navei germane cele 2 MLG 27 compara cu raza de tragere a RAM-ului si ai sa vezi ca tunurile sunt armament secundar, tunurile fiind poate folosite mai mult impotriva elicopterelor dronelor si avioanelor decat antiracheta.
Eu ziceam de US Navy. CVN-78 are si una si alta.. La fel si celelate clase mai mari. In schimb la LCS nu cred ca au si una si alta desi s-ar putea ca tunul de bord actuals a fie folosit si anti racheta.