Eu nu lucrez într-un birou al vreunui ziar ci într-unul de hală de producție, în zgomot de utilaje și ronțăit al prelucrării prin așchiere, așa că înțeleg mai bine una-alta.

Și cum citeam un articol despre producție, CNC-uri nemțești și mai ales exporturile acestor roboți către Rusia…

Am dat peste o afirmație interesantă.

Opt zeci la sută dintre CNC-urile rusești lucrează pentru producția de război. Nu știu câte CNC-uri are Rusia, dar în mare parte sunt nemțești.

Și ar fi fost mult mai multe fără de sancțiuni.

Dar, foarte probabil că Moscova a schimbat macazul și a luat roboți industriali de producție chineză. Nu de concepție, știți ce zic…

Și nu, nu spuneți că CNC-urile chinezilor sunt mult sub cele germane. Am exploatat de-a lungul a peste douăzeci de ani diverse tipuri de utilaje care la început erau cu componente minore din China, până la prezentul în care cele pe care le păstoresc sunt un amalgam de componente germane, chinezești și turcești, iar softurile telecomenzilor sunt făcute de chinezi.

Iar China nu se află sub embargou precum Rusia, astfel încât Moscova poate achiziționa chiar mai ieftin utilaje din China în care funcționează componente germane și nu doar de pe acolo.

Btw, dacă v-ați întrebat despre capabilitățile rușilor de a construi CNC-uri… Rusia își poate asigura numai 30 % din necesarul de roboți industriali, restul vin din import.

 

Iulian Iamandi