Cafteala dinre verde si rosu

Publicăm ca ultim articol pe anul 2011, riposta echipei Resboiu în cadrul scenariului propus de domnul Valentin Vasilescu (scenariu pe care îl puteţi regăsi cu cun click aici, la comments):

Buna ziua,
(Se anunta starea de razboi si se trece la mobilizarea generala.)
Riposta “rosiilor” se bazeaza pe ceea ce mai ramane dupa atacul “verzilor”, cu o singura probabilitate: este foarte posibil ca dupa atacul asupra bazelor navale, vedetele purtatoare din clasa OSA sa supravietuiasca, datorita dimensiunilor mici si a probabilitatii ca acestea sa nu fie tintite cu rachete anti-nava. Ca sa echilibram probabilitatea supravietuirii celor trei OSA, mai adaugam si probabilitatea ca acestea sa nu dispuna (in totalitate) in lansatoare, de rachete nava-nava.
Pentru cazul in care “rosii” vor avea OSA supravietuitoare, acestea, in planul de riposta, vor avea rol de distragere iesind in larg si lansand/sau nu, daca au ori nu rachete la bord. 
Distragerea cu OSA, la sacrificiu cel mai probabil (dar asta este rolul vedetelor torpiloare si ale purtatoarelor de rachete, nu? nu stiu daca pe OSA exista si incarcatura explozibila pentru “pintenare” cum exista pe vedetele torpiloare pre-’89, dar n-ar ajunge prea aproape de inamic, asa ca ies din discutie chiar si daca ar exista), face parte din atacul coordonat impreuna cu aviatia ramasa, dupa cum urmeaza:
– Doua celule de Lancer, pe traiecte diferite, atrag Flankerele verzilor, apoi fac stanga-imprejur;
– Coordonat, avioane Lancer venite la “spuma valurilor” echipate cu containere ECM, ataca cu Opher (IR) (nu in mod CCIP ci CCRP) probabil cam asa: cabraj cu lansare in varful pantei, immelmann cu dispersie de contramasuri si din nou la spuma valului… spre casa. Crucisatorul din clasa Slava, avand propulsie cu turbine cu abur ar fi o tinta perfecta prin semnatura mare in IR. Reprezentand principala nava de lupta a inamicului, pe aceasta se vor concentra atacurile, iar ca tinte secundare, in functie de momentul si pozitionarea tuturor Lancerelor, se pot lansa Opher si pe navele mai mici sau pe cele de desant.
– Coordonat, tot la “spuma valurilor” ataca si SOCAT-urile, cu Spike ER, avand ca principal obiectiv lovirea navelor de desant, iar ca obiectiv secundar lansarea catre oricare dintre navele aflate la indemana.
Nu stiu daca in urma acestui atac putem vorbi chiar de neutralizarea gruparii navale si care ar fi rezultatul real in caz de razboi, insa rezultatul probabil este acela ca o parte din navele verzilor sunt avariate, cu incendii la bord si vor trebui sa se intoarca la cea mai apropiata baza. Sustinerea desantului amfibiu scade in capacitate, iar daca se va executa, infanteristii navali verzi (parca ei asa le spun, navali) nu vor mai avea sprijinul artileristic si umbrela de acoperire aeriana planificate, de la bordul gruparii navale.
Pentru faza a doua, contracararea desantului aerian si incetinirea coloanei/coloanelor inamice, rosii vor actiona dupa cum urmeaza:
– Se anunta starea de razboi si se trece la mobilizarea generala.
– Asupra podurilor de peste Dunare, capturate prin desant aerian, se va executa un atac combinat cu IAR-99, vizandu-se distrugerea aestora cu bombe Lizzard ghidate prin iluminare laser si prnd. Avioanele vor veni la atac urmand cursul Dunarii, cat mai jos, pentru a beneficia de ingreunarea detectiei radar datorita malurilor si a padurilor de pe acestea. 
Acum, verzii, au capturat degeaba cele doua poduri.
– Podurile de peste Autostrada Soarelui, pana in zona Drajna, vor fi distruse fie prin atacuri aeriene, fie prin minare.
– Autostrada Soarelui si celelalte cai de acces rutier vor fi blocate cu utilaje grele si vehicule de mare tonaj rechizitionate conform tabelurilor de rechizitionare pentru cazul starii de razboi, de la firma si intreprinderi.
– La intersectarea soselelor si a celorlalte drumuri cu calea ferata, se va face blocaj cu garnituri de tren.
Comunicatiile se vor desfasura inclusiv pe retelele cailor ferate si ale distribuitorilor de energie electrica, conform planificarii pentru starea de razboi. Acestor moduri li se va adauga folosirea curierilor moto.
Se va trece la inarmarea populatiei din mediul rural din zona aflata in apropierea desantului si pe traiectele posibile ale coloanelor de invazie, prin distribuirea de armament de la posturile de politie comunale, conform tabelelor intocmite pentru starea de razboi, dupa care se vor baricada drumurile si vor dispune grupele pentru actiuni de hartuire.
In orase, subunitatile de jandarmi si pompieri vor baricada drumurile de acces si vor patrula in misiuni de recunoastere. Detasamente mobile vor organiza ambuscade pentru hartuirea si incetinirea coloanei/coloanelor.
Se vor rechizitiona bacurile de pe Dunare si se vor pregati pentru sabordare prin inundare, pana la momentul in care sunt necesare pentru transportarea fortelor rosii in Dobrogea.
Din garnizoanele atacate, se vor folosi efectivele umane si tehnica ramasa intreaga, pentru minari, baricadari, ambuscade si hartuire, pentru a se castiga timp pana cand fortele din restul tarii sa intervina pe directia de inaintare a inamicului.
Foarte probabil, am uitat cate ceva, dar, sa nu uit… verzii au dezavantajele lor: gruparea navala nu poseda o nava de sprijin, ceea ce inseamna ca, de exemplu, dupa lansarea rachetelor Bazalt, crucisatorul din clasa Slava trebuie sa revina in baza pentru a se intoarce si a lansa din nou rachetele sale de croaziera. Un alt aspect este acela ca dupa desant, navele vor trebui sa se intoarca in baze pentru a incarca noi efective.
Cam atat, adunat din discutiile ocazionale cu cativa dintre membrii echipei Resboiu si… scris in fuga, de la servici.
Multumim pentru scenariu!

Cel putin pentru noi, a fost foarte placut.

Iaca, am scos-o din sent mail şi am făcut-o publică. N-o copiaţi. Apropos, ca să nu existe dubii: este interzisă reproducerea chiar şi parţială a textului de mai sus, fără acordul scris din partea redacţiei Resboiu.

Apropos, că tot e ultimul articol pe anul ăsta: la mulţi ani tuturor şi un an nou mai bun decât ăştia din ultima vreme! 🙂