F-35

Rheinmetall a semnat un contract cu US Air Force prin care se angajeaza sa furnizeze munitie pentru avionul de generatia cinci F-35.

Contractul in valoare de 6.5 milioane de dolari se refera la livrarea catorva zeci de mii de lovituri de 25mm; livrarile, impartite in 4 loturi, vor incepe in Decembrie 2017.

Noua munitie de 25mm x 137 FAP (Frangible Armour Piercing) a fost special dezvoltata de Rheinmetall pentru si in colaborare cu fortele aeriene din NATO, cu scopul de a asigura F-ului 35 o letalitate superioara impotriva MLI-urilor de conceptie moderna, la distante maxime de angajare. Acest tip de munitie pastreaza eficacitatea impotriva tintelor aeriene. Acest tip de lovitura este deja in serviciu fiind folosit de doua natiuni membre NATO ce opereaza F-35.

Contracte viitoare pentru acest tip de munitie sunt de asteptat avand in vedere numarul mare de avioane F-35 (1200) preconizate pentru a intra in serviciul USAF precum si a altor tari membre NATO (Danemarca, Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia) si non-NATO (Australia, Japonia).

Fabricarea munitiei pentru US Air Force se va desfasura in Elvetia, la subsidiara locala a Rheinmetall (fostul Oerlikon). Rheinmetall intentioneaza ca munitia comandata pe baza unor contracte viitoare pentru USAF sa fie fabricata in Statele Unite la Rheinmetall Day & Zimmermann Munitions (RDZM), un joint-venture infiintat in 2016 cu sediul in Rosslyn, Virginia.

Alti potentiali comparatori vor primi munitie FAP 25mm x 137 fabricata in Elvetia de Rheinmetall Waffe Munition Schweiz AG.

Via:
Rheinmetall

Marius Constantin