Impresionantul IFV Lynx va fi deci, cel puțin sub forma unor prototipuri, robot. Robot militar de luptă. Mașină de Luptă a Infanteriei robotizată!

Rheinmetall Lynx KF41

Rheinmetall Lynx KF41

Am văzut de aproape, static, dar și la treabă în poligoane, IFV-urile MLI-84M Jder ale noastre și Bradley-urile americane. Impresionante mașini de luptă, amândouă. Adică, să fiu sincer, m-am simțit bine ca observator/jurnalist. Sigur nu mi-ar fi plăcut să fiu de partea cu țintele, sau într-un conflict de partea inamicului.

De abia aștept să văd la treabă și Piraniile V românești, apropos.

Revenind la Lynx KF41 Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV)… oare cum va fi? Și nu mă întreb doar despre vehiculul în sine (ori despre un alt MLI/IFV) “optionally manned”, ci și despre cum va fi viitorul – viitorul războaielor în care vor fi întrebuințate în masă vehiculele grele de luptă robotizate/cu echipaj opțional.

Trăim deja o parte a ceea ce înainte ne imaginam că ar putea fi viitorul teatrelor de luptă și deja a devenit normalitate utilizarea roboților de geniu, ori a dronelor aeriene de cercetare sau de atac. Trăim deja o partea a ceea ce înaintem ne imaginam că ar putea fi viitorul teatrelor de luptă și reamarcăm prezența în teatrele de luptă a roboților tereștri înarmați, a dronelor “kamikaze”, a donelor care acționează în roi (swarm) și chiar dronelor “ofensive” construite/improvizate/transformate din modele civile.

Peste numai câțiva ani vom vedea roboți pentru evacuarea răniților, poate chiar – în viitorul îndepărtat – vom vedea și roboți care acordă primul ajutor în teatrele de luptă.

Dar, vom vedea și mașini de luptă ale infanteriei. Mașini grele de luptă, pe roți sau șenile, opțional cu echipaj la bord.

Poate că în misiunile cu nivel ridicat de risc nu vor mai fi oameni la bord, iar pierderile în rândul militarilor vor fi (mai) reduse.

Iar misiunile de patrulare terestră, lupta urbană sau atacurile asupra unor obiective întărite, vor fi pur și simplu cu mașini de luptă ale infanteriei… controlate de la distanță.

Sau, cu ajutorul algoritmilor inteligenței artificiale.

Să nu uit: American Rheinmetall Vehicles, subsidiară a companiei germane Rheinmetall Defence, face echipă cu Textron Systems pentru a concura în cadrul U.S. Army’s Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV).

Iulian Iamandi