Impresionantul IFV Lynx va fi deci, cel puțin sub forma unor prototipuri, robot. Robot militar de luptă. Mașină de Luptă a Infanteriei robotizată!
Am văzut de aproape, static, dar și la treabă în poligoane, IFV-urile MLI-84M Jder ale noastre și Bradley-urile americane. Impresionante mașini de luptă, amândouă. Adică, să fiu sincer, m-am simțit bine ca observator/jurnalist. Sigur nu mi-ar fi plăcut să fiu de partea cu țintele, sau într-un conflict de partea inamicului.
De abia aștept să văd la treabă și Piraniile V românești, apropos.
Revenind la Lynx KF41 Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV)… oare cum va fi? Și nu mă întreb doar despre vehiculul în sine (ori despre un alt MLI/IFV) “optionally manned”, ci și despre cum va fi viitorul – viitorul războaielor în care vor fi întrebuințate în masă vehiculele grele de luptă robotizate/cu echipaj opțional.
Trăim deja o parte a ceea ce înainte ne imaginam că ar putea fi viitorul teatrelor de luptă și deja a devenit normalitate utilizarea roboților de geniu, ori a dronelor aeriene de cercetare sau de atac. Trăim deja o partea a ceea ce înaintem ne imaginam că ar putea fi viitorul teatrelor de luptă și reamarcăm prezența în teatrele de luptă a roboților tereștri înarmați, a dronelor “kamikaze”, a donelor care acționează în roi (swarm) și chiar dronelor “ofensive” construite/improvizate/transformate din modele civile.
Peste numai câțiva ani vom vedea roboți pentru evacuarea răniților, poate chiar – în viitorul îndepărtat – vom vedea și roboți care acordă primul ajutor în teatrele de luptă.
Dar, vom vedea și mașini de luptă ale infanteriei. Mașini grele de luptă, pe roți sau șenile, opțional cu echipaj la bord.
Poate că în misiunile cu nivel ridicat de risc nu vor mai fi oameni la bord, iar pierderile în rândul militarilor vor fi (mai) reduse.
Iar misiunile de patrulare terestră, lupta urbană sau atacurile asupra unor obiective întărite, vor fi pur și simplu cu mașini de luptă ale infanteriei… controlate de la distanță.
Sau, cu ajutorul algoritmilor inteligenței artificiale.
Să nu uit: American Rheinmetall Vehicles, subsidiară a companiei germane Rheinmetall Defence, face echipă cu Textron Systems pentru a concura în cadrul U.S. Army’s Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV).
Iulian Iamandi
Daca o sa fie bun pentru US Army il om lua si noi dar de la Textron ca noua nu ne place de la nemti…pe modelul NSM – ca nici ala daca e norvegian nu e bun.
Ajax nu e bun? sau doar nemtii fac panzere trainice?
Sa-i lasam pe altii sa cumpere si sa vedem cum se descurca cu costurile de operare.
Mai e si costul de achizitie pe langa cel de operare…ar trebui calculate toate aceste lucruri pe 20 de ani – desi la noi daca il ai o sa il folosesti 20 + 20 + cat o mai tine.
Ajax-ul teoretic nu este la fel de bun ca si Lynx-ul si asta este ceea ce se vehiculeaza prin articolele pe care le-am gasit.
Acum avand in vedere ca si englezii au luat-o pe calea Boxer desi aveau “n” posibilitati imi da de gandit mai ales ca Boxer-ul a castigat si la Antipozi.
Deci or face ceva nemtii mai bine ca altii.
Dar cum am spus daca il va lua US Army o sa il luam si noi.
Pentru aia trebuie sa schimbi metoda de achizitie, iar toti partenerii politici sa fie de acord cu chestia aia care va dura 40-50 de ani.
De-ar fi asa cum zici – tot ce cumpara americanii cumparam si noi….
Pai – avem asa: Patriot, HIMARS, NSM e pe venit si urmeaza Lynx KF 41 daca il va lua USA si probabil NASAMS la Shorad/V Shorad
NU confunda – US Army cu Marines. Marines au luat NSM. Nu luam si M4 in locul PA-ului? Javelin? Stinger? JLTV? Apache? UH-60?
As part of the month-long Rim of the Pacific exercise, the Army fired a Naval Strike Missile from a Palletized Load System truck, hitting a decommissioned ship at sea, 63 miles north of Kauai. The demonstration aligns with the Army’s strategy to enhance operations across land, air, maritime, space, and cyberspace domains.
Discussions of multi-domain battle began in 2015 after Department of Defense leaders were interested in advancing operations across multiple domains to exploit opportunities on a rapidly changing battlefield. By employing land-based anti-ship missiles, the Army could potentially target enemy ships and restrict movement in the maritime domain.
“In 2015, AMRDEC began to investigate and identify options that could be pursued to provide such a capability in the near-term; one of the options identified was the Naval Strike Missile,” said Hunter Blackwell, project lead for the Mobile Land Based Anti-Ship Fires Foreign Comparative Test Project.
Dupa care
Marines
https://news.usni.org/2019/05/08/raytheon-to-arm-marine-corps-with-anti-ship-missiles-in-47m-deal
si Navy
https://news.usni.org/2018/05/31/raytheon-awarded-lcs-horizon-anti-surface-weapon-contract-deal-worth-848m
US Army nu si-a manifestat interesul inca.
,,Trăim deja o parte a ceea ce înainte ne imaginam că ar putea fi viitorul teatrelor de luptă,, – nu putem trai cu o parte a ceea ce am putea sa ne imaginam fara teatre de lupta? doar pace?
@liviu, din pacate nu. Razboiul e in firea oamenilor. Sa fie pace in toata lumea e o utopie, parerea mea.
No io stiu ca URSS finanta toate revolutiile cele mai sangeroase care sau transformat in razboaie cu foarte multi victimi civili ,da intotdeauna tovarasii propovaduiau lupta pt pace,a dracu lupta numai in angola cate victimi fusera?