Ceremonia de deschidere a exerciţiului aerian româno-canadian care se desfăşoară în Baza militară de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, a avut loc luni, 7 martie, în prezenţa şefului Statului Major General (SMG), generalul Nicolae Ciucă, a ambasadorului Canadei la Bucureşti, Joanne Lemay, şi a comandantului Diviziei 1 Canadiană, generalul-maior Dean Milner.
Generalul Ciucă le-a urat succes participanţilor la exerciţiu, subliniind importanţa cooperării dintre armatele României şi Canadei atât la nivelul forţelor aeriene, cât şi la cel al forţelor terestre şi navale.
“Prin activităţile de instruire planificate în acest an vom exersa procedurile comune în facilităţile de instruire avute la dispoziţie, concomitent cu menţinerea unei prezenţe persistente a trupelor NATO la graniţa sud-estică a Alianţei”, a spus şeful Statului Major General.
Cu acest prilej, generalul Nicolae Ciucă a precizat că, în acest an, sunt planificate circa 120 de exerciţii multinaţionale, atât în ţară cât şi peste hotare, şi a mulţumit armatelor ţărilor NATO şi partenere care au decis să participe la exerciţiile organizate de România.
“Îi felicit pe militarii noştri pentru dedicaţia şi profesionalismul de care au dat dovadă în pregătirea acestor misiuni”, a concluzionat şeful SMG.
Aproximativ 200 de militari din Forţele Aeriene Române, cu aeronave MiG-21 LanceR şi IAR-330 Puma, vor desfăşura, în perioada 1 martie – 10
aprilie, antrenamente specifice împreună cu un detaşament format din aproximativ 100 de militari cu patru aeronave de tip CF-18 Hornet aparţinând Forţelor Aeriene Regale Canadiene.
Via:
MApN
aceste exercitii sunt egale cu zero in opinia mea.Cand or sa vina “noile f16″poate o sa poti face ceva constructiv dar pana atunci sa pui mig 21 la dogfight cu f18 e ca si cum pui un Logan sa se ia in piept cu un Ferrari
e de bun simt sa faci exercitii de genul asta. ca avioanele ale nu zboara singure ci impreuna cu o trupa de suport in spate. sa ii vezi la lucru inseamna in sine o lectie.
oricum pregatirea unei aeronave de epoca gen Mig 21 comparativ cu una relativ moderna F16 sa zicem difera substantial.E ca si cum tu toata vara te pregatesti sa dai testare la limba romana iar apoi te trezesti ca o dai la limba engleza.Sunt si puncte comune dar putine zic eu.
E cel mai ieftin mod de a face un scurt workshop privind mentenanţa fără a muta la portughezi tonă de oameni cu cheltuielile aferente.