Ca urmare a cooperării judiciare internaţionale dintre autoritățile
române și spaniole, Ministerul Culturii și Patrimoniului Naţional şi
specialiștii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 11
Mai 2012 vor fi repatriate din Spania două monede din aur de tip Koson.
Această acțiune este consecința aplicării cu succes a convenției UNIDROIT şi
reprezintă o premieră, deoarece este pentru prima oară când autorităţile
româneşti reuşesc recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul
internaţional de antichităţi.
Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2000, în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfășurate de
membri ai unor rețele infracționale, care au activat în Sarmisegetuza Regia,
ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în comerţul internaţional de
antichităţi.
După repatriere, monedele vor îmbogăţi patrimoniul cultural naţional şi vor intra in colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.
Reamintim cu acest prilej că, în urmă cu un an, la aceeaşi dată, autorităţile române au reuşit să recupereze şi să readucă în ţară un număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti, constând într-o brăţară de aur, două umbones de scut, 202
monede dacice de argint de tip Koson şi 27 monede de aur emise la Callatis şi Tomis, provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia.
Sursa: Muzeul Naţional de Istorie a României, via Nemotoujours
Daca reuseste cineva sa bage in usa degetele fostului deputat Bivolaru(nu betivul de pipilica!) probabil ca s-ar ingrozi de cate bratari dacice si alte comori “inestimabile” a reusit sa le instraineze doar “in the name of bussines”. IN numele ochiului dracului s-au dat multe sute de kile de aur dacic au luat calea colectilor private in loc de muzee si patrimoniul tarii.
IN speranta ca servicile abilitate si-ar face treaba macar acum(atunci nu stiu ce pazeau), mergem mai departe pe scena lumii si a istoriei.
daca nu cumva s-a schimbat legislatia, din cate stiu, protectia perimetrelor siturilor arheologice este in responsabilitatea consiliilor locale. in zona sarmizegetusa nu cred sa fie protejata vreo arie, altfel decat cu niste indicatoare. in plus, ai voie sa detii detectoare de metal, cu conditia sa nu le folosesti la prospectiuni, respectv daca te prinde cu detectorul in spinare prin zona, nici o probema, numai sa nu sapi…