Recent, pe tot curpinsul ţării, s-a desfăşurat o serie de ceremonii dedicate împlinirii a douăzeci de ani de la înfiinţarea mai multor batalioane din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.
Am decis să fim alături de militarii unui batalion într-una din zilele de sărbătoare şi cum din promovarea evenimentelor atenţia ne-a fost atrasă de menţionarea păstrării tradiţiilor Regimentului 10 Dorobanţi, am ales Batalionul 280 Infanterie Mecanizată “Căpitan Valter Mărăcineanu”.
Despre Regimentul 10 Dorobanţi, camaradul Emil Boboescu ne-a transmis o informare scurtă care să ajute la luminarea părţii de istorie a materialului nostru, informare pe care o vom presăra cu imagini din muzeul alcătuit de către militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată cu ajutorul colecţionarului Diaconu Marius.

Epoleţi de maior de mare ţinută, epoleţi de ofiţer superior de ţinută zilnică ambele md. 1872, poze cu maior şi Steaua României în rang de ofiţer cu spade de război
Regimentul este înfiinţat după Legea Puterii Armate din 1872, în care regimentele de dorobanţi – adică infanteria teritorială – apar din desfiinţarea batalioanelor de grăniceri.
Iniţial, regimentul s-a numit Focşani nr. 6.
La data de 1/13 Ianuarie 1877 s-a decis dublarea numărului de regimente de dorobanţi iar noile unităţi nu au primit numere noi ci au fost reorganizate pentru ca fiecare regimente din fiecare divizie teritorială să capete numere în continuare.
Astfel apare un nou Regiment 6, iar cel vechi ia numele de Regimentul 10 Dorobanţi.
Regimentul 10 Dorobanţi făcea astfel parte din Divizia 3 militară teritorială fiind compus din două batalioane, ca toate regimentele de infanterie: Batalionul 1 Putna şi Batalionul 2 Tecuci (după numele judeţului de unde recrutau).
Batalionul 1 Putna avea patru companii: Compania 1 Focşani, Compania 2 Vrancea, Compania 3 Soveja, Compania 4 Adjud.
Batalionul 2 Tecuci avea: Compania 5 Tecuci, Compania 6 Bârlad, Compania 7 Berheci şi Compania 8 Zeletin.
Fiecare companie purta numele plăşii (subdiviziunea judeţului) de unde recruta.
- Regimentul 10 Putna – 1902, trupa
- Regimentul 10 Putna – 1902, Corpul Ofiţerilor
- Regimentul 11 Artilerie – 1902
Iniţial, ca dotare, Regimentul 10 a avut puşti Dreyse Model 1867 calibrul 15,43 mm. Ulterior, pe măsură ce soseşte armament rusesc, acest regiment primeşte puşti Krnka Model 1877 calibrul 15,4 mm.
Armele vechi se dau batalioanelor de miliţii.
Spiritul regional al unităţii nu trebuie să ne mire, acesta a făcut ca unităţile să funcţioneze cu o coeziune mai mare şi, totodată, să se comporte mai bine pe front.
- Locotenent de vânători de munte, ţinută de mare ceremonie md. 1930
- Veston de locotenent colonel ofiţer brevetat de stat major, de infanterie, participant la cel de-al doilea război mondial
- Ţinută de campanie de ofiţer md. 1934 – 1941
Într-o divizie de atunci intrau două brigăzi de infanterie, fiecare formată dintr-un regiment de infanterie de linie (permanent) şi două regimente de dorobanţi, iar una din brigăzi avea şi un batalion de vânători.
Pe lângă acestea exista şi o brigadă de cavalerie, unităţi şi subunităţi de artilerie, geniu, transport, sanitare, etc.
O imagine interesantă: majoritatea regimentelor de dorobanţi au fost însoţite în marş de neveste, copii sau rude apropiate, până la linia Dunării, ceea ce dădea o notă interesantă unităţii.
- Tunică de sublocotenent arma infanterie, ţinută de ceremonie, md. 1930
- Locotenent de vânători de munte, ţinută de mare ceremonie md. 1930
- Ţinută de soldat de infanterie, md. 1941
Regimentul 10 Dorobanţi a luat parte la luptele de la Griviţa şi Rahova, iar în asaltul de la 30 August/11 Septembrie 1877, Regimentul 10 Dorobanţi pierde peste jumătate din efective, rămânând numai cu 6 ofiteţeri şi 700 trupă, motiv pentru care este organizat pe un singur batalion.
- Trei medalii Cruciada împotriva comunismului
- Trei medalii Avântul Ţării, comemorativa campaniei 1913
- Trei însemne de veteran al primului război mondial
- Raniţă, bocanci cu moletiere, pantaloni primul război mondial
- Ordinul Steaua României în rang de cavaler, de război, cu spade, panglică de Virtute Militara şi frunză de stejar, Rang de ofiţer de război cu spade şi panglica Virtutea Militară şi Medalia Cruciada împotriva Comunismului.Brevetul St Ro of
- Ledunca (cartuşiera de ceremonie) de ofiţer de vânători md. 1930
La 8 Octombrie 1878 drapelul Regimentului 10 Dorobanţi este decorat cu Crucea “Trecerii Dunării”.
În anul 1891 ia numele de Regimentul Putna Nr. 10, prin reorganizarea unităţilor de infanterie, devenind astfel, succesiv, unitate de infanterie permanentă.
Drd. Emil Boboescu
Emil,tinuta soldatului md.41 , expusa la muzeu, respecta adevarul istoric?Am indoieli ca bocancul arata asa,am si eu un album dar arata maro si mai saracut..Si hamuri la 41 ,de unde?
Am si eu o decoratie ca aceasta mostenire de familie dar nu stiu nimic cum a ajuns la bunici de unde am luat-o cand eram mic.
In plus, nu mai are vulturul din centrul decoratiei si nu-mi aduc aminte sa o fi luat cu asa ceva de la bunici, plus coroana regala de deasupra care s-a pierdut cand eram mic din pacate
Daca are cineva idee daca exista albume cu decoratii sau aceasta cu ceuce albastra avea mai multe modele ca sa o pot gasi si identifica plus daca exista vreo arhiva cu cei care le-au primit ori macar niste nume de familie si judetul persoanelor decorate ar fi de mare ajutor.
Tot in zona bunicilor, varul meu a gasit o baionrta cu teaca metalica pe care scrie anii din razboiul de independenta 1877-1878
Multumim resboinicilor pentru ca sprijiniti istoria si traditia Armatei Romane!
Multumim resboinicilor pentru ca sprijiniti istoria si traditia Armatei Romane!
Pt. Albert. În perioada războiului au fost folosite mai multe modele de bocanci, fiind scoase din stocurile anilor ’20 şi ’30. Au existat chiar ordine ca bocancii maro să fie daţi cu cremă neagră, deşi s-au purtat şi de un fel şi de celălalt. Acelaş caz poate fi întâlnit şi în ceea ce priveşte uniformele. Deşi exista modelul 1940 şi 1941 cu mici variaţii, există multe fotografii cu soldaţi ce poartă uniforme md. 1923/27, la care iarăşi variaţiunile erau minore, dar ridicându-se numărul militarilor atât de mult la mobilizare, a fost nevoie să se apeleze la stocuri mai vechi. Cât despre hamuri, primele modele, luate de la britanici, încep să apară în uz la sfârşitul anilor ’20, iar începând de la acel moment se standardizează, uşor, uşor. Ce este drept, acestea lipsesc din multe imagini deoarece erau purtate la ţinuta de campanie, la ţinuta de oraş sau chiar cea de serviciu din spatele liniilor de front, unde nu se purta tot echipamentul, puteau să lipsească.
Pt. Raptor. Cel mai bine ar fi să trimiţi o imagine cu medalia să putem identifica exact ce tip de decoraţie este. În ceea ce priveşte listele cu decoraţi din cel de-al doilea război mondial, nu au fost publicate decât cele pentru Ord. Mihai Viteazu în lucrarea “Armata Română. 1941 – 1945” scoasă de echipa de cercetători a Muzeului Militar Naţional. Restul listelor sunt de ordinul sutelor şi nu se pot identifica decât la arhivele militare, dar pentru a purcede acolo trebuie avute în vedere câteva date scoase din istoricul familiei dumitale. Trebuie, în primul rând, să ai în vedere faptul că ordinele nu se confereau decât ofiţerilor, în acel moment, pentru subofiţeri şi trupă existând cruci şi medalii ce echivalau în ordinea de precădere a decoraţiilor.
Am mai aflat ceva zilele trecute de la tatal meu, ca decoratia respextiva avea si coroana regala pe care un unchi a taiat-o sa o puna la breloc ca nu gasea steme regale in perioada comunista.
Decoratia am sa o caut sa vad pe unde este, dar sigur o mai am
Iti multumesc foarte mult pentru informatii, Emil.
Cu plăcere!