Tunuri

Tunuri din Parcul de Artilerie al Muzeului National Militar

Maiestuoși în gerul iernii, încărunțiți cu zăpadă, doi dintre regii bătăliilor așteaptă răbdător să fie admirați cu respect de musafirii care trec pragul Muzeului Național Militar.

Impresionanți chiar și acum, impresionanți în tăcerea de acum, au povești de spus:

Cu țeava orientată către stânga avem un tun Krupp de 150 mm, intrat în dotare în anul 1891. Regele despre care vorbim și-a început cariera în turelele de fortificații. Modelul are un afet proiectat și realizat inițial la Arsenalul Armatei, iar din 1917 afetele au fost realizate la Atelierele CFR Nicolina Iași.

După montarea pe afet a fost încadrat în regimentele de artilerie grea.

Regele din dreapta este un tun Krupp calibru 105 mm, model 1891, achiziționat pentru bateriile de interval ale fortificațiilor. Între fortificații erau proiectate să existe la luptă baterii pedestre, adică baterii clasice, dotate cu aceste tunuri.

La reorganizare, când au fost scoase de la fortificații, au făcut parte din regimentele de artilerie grea, pe baterii distincte. Inițial acest tip de tun a fost folosit la Turtucaia, apoi în toate campaniile din 1917.

Mulțumiri colectivului Muzeului Militar Național pentru sprijinul acordat.

Este de vis Parcul de artilerie și blindate, așa cum îl putem admira acoperit de mantia albă a iernii. La mine, a fost prima dată și nu-mi venea să mai plec de acolo…

Programul de vizitare, pentru că sigur vă veți dori de acum să mergeți la Muzeul Național Militar, este de Miercuri până Duminică între orele 9 și 17, cu ultima intrare la ora 16.

Vizitabile sunt: expoziția centrală, sectorul de istorie străveche, istorie veche și istorie medievală, expoziția de arme, expoziția de uniforme și expoziția de atelaje și harnașamente.

 

Iulian Iamandi