Ana-Maria Negrilă (autoarea romanului space opera Regatul sufletelor pierdute) este absolventă a Facultății de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti, doctor în literatură medievală. Autoarea a debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF. Prozele ei au obţinut numeroase premii la concursurile de profil (printre care Premiul Vladimir Colin pentru romanul cyberpunk Împăratul ghețurilor în anul 2008).

La un deceniu de la apariția Împăratului ghețurilor, Ana-Maria Negrilă revine cu un roman mai vast și mai ambițios, Regatul sufletelor pierdute – primul dintr-o serie space opera. Când spun „vast”, mă gândesc la dimensiuni comparabile cu Primăvara Helliconiei. Când spun „ambițios”, mă gândesc la o structură narativă multi-plan precum cea din Dune. Iar când spun „space opera”, mă gândesc la o societate imaginară complexă de genul celor din Seria Culturii.

Lect. Univ. Dr. Florin Pîtea

Regatul sufletelor pierdute – Începutul unei serii ce rivalizează cu Dune

regatul sufletelor pierdute ana maria negrila

Există un Dumnezeu al sefiștilor și prin urmare pot spune că Ana-Maria Negrila este Mesia pe care ni-l-am dorit dintotdeauna. Iată că avem cea mai tare serie din toate timpurile și marcă românească pe deasupra! Unică și comparabilă doar cu Dune, Regatul Sufletelor Pierdute (primul volum din seria space opera Stelarium) mă face să vreau mai mult. Este genul de carte de care nu te saturi de citit, are vraja aia care nu te lasă să stai liniștit, este ca un drog din care vrei doze din ce în ce mai mari și nu te saturi.

Voicu Nicu (Blogul fanului de science-fiction)

Cert este că avem în față un roman de referință pentru SF-ul românesc. Pentru că este un roman ambițios, amplu, bine scris, cu personaje puternice și vii, cu personalitate, chiar dacă par simpli agenți determinați să-și îndeplinească misiunile cu succes, un roman vast, stăpânit de mâna sigură a autoarei.

Mi-a plăcut cum s-a achitat autoarea de sarcină. Mi-a plăcut faptul că scrie cu vână, că atinge subiecte nevralgice și foarte actuale, precum religia, fanatismul religios, pericolele extrem de grave ale acestui fanatism religios (pare că 2016 e anul atentatelor), modul în care sunt îndoctrinați oamenii (nu neapărat agenții secreți ai unor agenții), felul în care sunt manipulați acești oameni (indiferent că manipulatorii sunt regi, regine, președinți, șefi sau călugări-mentori) și motivele pentru care le sunt încredințate anumite misiuni, dragostea de patrie, dragostea față de stăpân (iar aici mă gândesc mai ales la bietul Apoc), dragostea față de persoana iubită și cât de mult ai fi dispus să faci pentru cei pe care îi iubești sau pentru cei de care te temi sau pentru cei cărora le-ai jurat credință. E un viitor sumbru, chiar dacă se petrece într-un alt sistem solar, căci în acest viitor tot oamenii sunt personaje principale. Mulțumesc, Ana-Maria, pentru un astfel de roman!

Liviu Szoke (Blogul fanului de science – fiction)

Dar despre ce este vorba în Regatul sufletelor pierdute?

Într-un viitor îndepărtat, mai multe nave părăsesc Pământul pentru a coloniza planetele telurice aflate dincolo de graniţele Sistemului solar. Trei dintre nave întâmpină dificultăţi şi sunt forţate să se oprească pe planeta Galene, din Sistemul planetar al stelei Etain. Plasat la mai mult de 500 de ani de la colonizare, primul volum al seriei Stelarium urmăreşte aventurile  a trei agenţi cu puteri speciale trimişi în trei misiuni ce fac parte dintr-un imens puzzle al conspiraţiilor, ce merge departe în timp până la echipajele navelor ajunse pe Galene.

Cadrul în care se desfășoară romanul este generos – o planetă extrasolară colonizată de descendenții unor astronauți tereștri. Pe de o parte, statele întemeiate de aceștia sunt într-un proces dinamic de rearanjare a relațiilor de putere – proces din care nu lipsesc spionajul, trădările și asasinatul. Pe de altă parte, tehnologiile utilizate de personaje permit abordări inedite ale activităților umane – fie că vorbim despre perpetuarea conducerii religioase, despre consolidarea puterii politice sau despre disimularea agenților secreți într-o societate inamică.

Lect. Univ. Dr. Florin Pîtea

Singurul roman SF românesc însoțit de un trailer și de un cod QR care, odată scanat, teleportează cititorii într-un spațiu virtual multi-media. Ce găsiți acolo? Istoria planetei Galene, fișele personajelor, detaliile tehnice ale navei spațiale și multe alte surprize.

Romanul Regatul sufletelor pierdute poate fi comandat de pe site-ul editurii Crux Publishing. Transportul este gratuit oriunde în țară.