Rebeli sirieni motorizaţi

Rebeli sirieni motorizaţi

Conform RIA Novosti care citează Al-Jazeera, luptătorii din opoziţia siriană afirmă că au preluat controlul asupra unei baze aeriene militare importante din nordul ţării.

Al-Nusra Front şi alte grupări anti-guvernamentale, au capturat clădiri, muniţii şi echipament militar, aparţinând bazei aeriene Tatfanaz din provincia Idlib.

Vineri s-a întâmplat. Am zis? N-am zis.

Majoritatea celor şaizeci de elicoptere bazate pe Taftanaz au părăsit baza la timp pentru a evita capturarea – au declarat chiar activiştii opoziţiei.

Însă, conform agenţiei siriene de ştiei pro-guvernamentale SANA (Syrian Arab News Acency), oficialii sirieni au declarat că trupele guvernamentale au respins o încercare a rebelilor de a penetra defensiva bazei aeriene Taftanaz.

Sursa: RIA Novosti

Siria, Noiembrie 2012

Siria, Noiembrie 2012

Click pe hartă şi se face măricică.

Cam aşa arăta situaţia în Siria, la începutul lui Noiembrie trecut.

Dacă a căzut într-adevăr, baza aeriană a căzut în mîinile rebelilor după două luni de asediu.

Conflictul în zonă a început din Aprilie 2011, când s-a declanşat revolta împotriva guvernului.

Dacă este adevărată victoria rebelilor, pierderea controlului bazei aeriene Taftanaz va avea impact negativ asupra aprovizionării trupelor prezidenţiale care activează în zonă.

Mai rău, baza aeriană Taftanaz are Turcia destul de aproape şi poate deveni un cap de pod important pe teritoriul Sirian în cazul în care se va decide intevenţia internaţională împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Nu am să pun poze cu rebelii sprijiniţi de epave ale unor elicoptere sau cocoţaţi pe acestea. Este o propagandă de doi lei combinată cu poze de cocalari pentru Facebook. Iar, la o analiză mai atentă nu se descoperă mai mult de 4-5 epave, diferind unghiul pozelor şi poziţia şoriceilor zâmbitori sau sobri.

Rebelii au distrus câteva elicoptere Mi-8 din parcul rece şi se dau rotunzi, pozându-le în diferite episoadelor în care le-au făcut praf, ca să se creadă că au distrus… numeroase.

Vax.  E ca şi cum am distruge avioanele şi elicopterele din Muzeul Aviaţiei şi am afirma că am provocat României pierdea a 30-40 aparate de zbor militare.

Îmi pun însă o întrebare: cum dracu au reuşit rebelii să ocupe o bază militară aeriană care dispunea de şaizeci de elicoptere?

Ceva nu se leagă, este? Chiar şi mai puţine elicoptere şi numai cu PRND-uri, ar fi trebuit să-i facă şeaorme.

 

– Iulian Iamandi –