O dronă MQ-9 Reaper aparținând Statelor Unite ale Americii a fost doborâtă deasupra Yemenului cu o rachetă sol-aer. Americanii consideră ca racheta a fost furnizată rebelilor Houthi de către Iran.

General Atomics MQ-9 Reaper

General Atomics MQ-9 Reaper

Un oficial american a declarat că nu s-a știut din primul moment dacă drona doborâtă era operată de către comunitatea de intelligence ori de către armată.

Același oficial a informat că administrația Trump va învinovâți public Iranul pentru incident.

Rebelii Houthi au comunicat că drona a fost doborâtă la sud de capitala Sanaa de către un sistem antiaerian propriu cu o rachetă “dezvoltată local” care va fi prezentată într-o conferință de presă.

Doborârea unei drone americane de către Iran în luna Iunie a acestui an aproape că a a avut ca rezultat o lovitură aeriană americană, președintele Donald Trump anulând atacul cu câteva minute ca acesta să aibă loc. Atunci, Statele Unite ale Americii au susținut că drona se afla în spațiul aerian internațional deasupra Strâmtorii Hormuz. Teheranul, dimpotrivă, a susținut că drona americană se afla deasupra teritoriului iranian.

Tensiunile dintre Washington și Teheran sunt în creștere continuă de când administrația Trump a luat o poziție fermă împotriva Iranului, un adversar vechi al Statelor Unite ale Americii.

Iulian Iamandi