Patriot SAM

Patriot SAM

Aerostar S.A. si compania americana Raytheon International Defence System au semnat miercuri, la Palatul Victoria, Memorandumului de intelegere privind colaborarea in domeniul echipamentelor si componentelor aferente sistemului integrat multilevel de aparare aeriana. La ceremonie a participat si premierul Mihai Tudose. Documentul prevede transferul de tehnologie si asistenta tehnica necesara pentru modernizarea si retehnologizarea echipamentelor existente, precum si asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de racheta Patriot.

Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectiva, in cursul acestui an, a procedurilor pentru achizitionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei Romaniei, in concordanta cu Planul de inzestrare pentru 2017 – 2026 si in contextul angajamentelor Romaniei ca stat partener in flancul estic al NATO si partener strategic in relatia cu SUA.

Mai multe direct la sursa.

Documentul prevede transferul de tehnologie şi asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor existente, precum şi asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot. Pana la finele acestui an, Romania va demara achizitia Patriot prin plata unei prime transe care ar trebui sa se concretizeze cu o prima livrare a unui sistem. Conform DSCA, valoarea totala a acestei achizitii ar putea ajunge la 3.9 miliarde de dolari dintre care cele 7 sisteme vor costa 1.3 miliarde, diferenta de 2.6 miliarde urmand sa fie alocata pentru echipamente si servicii conexe.

Marius Constantin