Lansare PATRIOT (foto: Raytheon)

TEWKSBURY, Mass., 25 Mai, 2018 – Armata Statelor Unite ale Americii a atribuit companiei Raytheon [NYSE: RTN] un contract în valoare de $395,847,480 pentru producția sistemelor de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot comandate de România.

Publicat de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite pe 24 Mai 2018, contractul dispune începerea construcției primei unități Patriot a României. Raytheon a început încă din prima jumătate a anului 2017 să o construiască, cu fonduri proprii, pentru a respecta termenul de livrare deja stabilit.

“Experiența obținută în urma celor 220 de unități de lansare pe care le-am produs deja ne va permite să respectăm termenul de livrare a sistemelor Patriot în România”, a spus Tom Laliberty, vicepreședinte Apărare Integrată Antiaeriană și Anti-rachetă în cadrul Raytheon Sisteme Integrate de Apărare. “Suntem în plin proces de integrare a industriei românești de apărare în rețeaua noastră globală de producție, astfel încât să putem emite cât mai curând primul ordin de comandă către o companie românească”.

Raytheon a comandat deja mii de piese de la sute de furnizori și a început producția:

  • Componentelor esențiale electronice
  • Pieselor prelucrate
  • Ansamblelor de circuite de carduri și cabluri

Patriot este elementul de bază al apărării europene împotriva rachetelor balistice și de croazieră, a aeronavelor și dronelor.

Țări NATO precum Statele Unite, Germania, Olanda și Spania au deja Patriot. Pe 29 Noiembrie 2017, România a semnat o Scrisoare de Ofertă și Acceptare pentru Patriot, devenind astfel a 6-a țară membră NATO care achiziționează sistemul. Pe 28 martie 2018, și Polonia a semnat Scrisoarea de Ofertă și Acceptare, devenind a 7-a țară parte din acest club exclusivist.

Alte țări europene interesate de Patriot:  a fost deja emisă o notificare congresională pentru o potențială comercializare de rachete Patriot către Suedia. Pe 7 mai, Ministerul suedez al Apărării a anunțat că a primit Scrisoarea de Ofertă și Acceptare pentru Patriot.

Sistemul Patriot produs de Raytheon este un sistem de apărare anti-rachetă care conține radare, tehnologie de comandă și control și mai multe tipuri de interceptori care lucrează împreună pentru a detecta, identifica și neutraliza rachete tactice balistice și de croazieră, drone, aeronave și alte tipuri de amenințări aeriene. Patriot este fundamentul apărarii integrate antiaeriene și anti-rachetă pentru 15 țări.