Sigla exercitiului Rapid Trident 2013

Sigla exercitiului Rapid Trident 2013

19 militari aparținând mai multor armate participante la exercițiul multinațional Rapid Trident 2013 au fost spitalizați cu afecțiuni ușoare, potrivit unei declarații a Misterului Ucrainan al Apărării, citat de Ria Novosti.

Potrivit comunicatului ukrainienilor afecțiunile militarilor sunt legate de “adaptarea la climatul local, boli ale sistemului respirator, răni ușoare la nivelul picioarelor și afecțiuni ale ligamentelor”, negând zvonurile potrivit cărora ar fi vorba de o toxiinfecție alimentară apărute în presa locală.

Exercițiul se desfășoară în perioada 08-19 Iulie la Centrul internaţional de menţinere a păcii „YAVOROV” din regiunea Lviv, Ucraina și reunește aproape 1300 de militari din 19 țări, printre care Armenia, Estonia, România, Moldova, Bulgaria, Danemarca, Ucraina, Turcia, Canada, Serbia, Polonia, Suedia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Serbia, Marea Britanie, Norvegia şi SUA. Particularitatea exerciţiului este demonstrarea capabilităţilor prin cooperare multinaţională între trupele de aviaţie, paraşutişti şi forţe terestre.

Forţele Terestre Române participă cu un detașament de aproximativ 70 de militari din mai multe unități. Componeța detasamentului este următoarea: două plutoane de infanterie din Batalionul 811 Infanterie “DEJ”, un pluton de paraşutiști compus din militari proveniţi din Batalionul 317 Cercetare „VLĂDEASA”, Batalionul 313 Cercetare „GEMINA” şi Centrul de instruire operaţii speciale, precum şi ofiţeri subofiţeri de stat major de la Batalionul 815 Tancuri „MIHAI VODĂ”, comandamentul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” şi Statul Major al Forțelor Terestre.

Militarii români sunt implicaţi în diferite faze de instruire la nivel de companie şi batalion, îndeplind în cadrul exerciţiului misiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii. Se efectuează  antrenamente practice la punctele de comandă şi control, escortarea convoiului, parașutări în dispozitivul inamic, operaţiuni de cercetare–patrulare.

 – Marius Constantin –