La solicitarea autorităților militare burkineze, forța Barkhane a intervenit pentru neutralizarea unui grup de teroriști implicați în atentatul din noaptea dinspre trei spre patru Octombrie, atentat asupra jandarmeriei din Inata (Burkina Faso).

Mirage 2000 - Operation Barkhane

Mirage 2000 – Operation Barkhane

Primul mijloc aerian de luptă a fost o dronă tip Reaper, trimisă în regiune, căreia i s-au alăturat la alarmă două avioane Mirage 2000 și o cisternă aeriană C135, avioane decolate de pe baza aeriană Niamey.

Drona Reaper a detectat o coloană de motocilete părăsind zona, în direcția nord.  După observarea comportamentului grupului și îndepărtarea îndoielilor legate de teroriști, a fost executată o lovitură aeriană cu cele două avioane de tip Mirage 2000.

Operația Barkhane a fost lansată la începutul lunii August a anului 2014 sub conducerea Franței, în parteneria cu țările G5 Sahel: Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger și Ciad.

Barkhane a strâns laolaltă circa 4500 de militari a căror misiune este lupta ompotriva grupurilor teroriste înarmate și să ajute forțele armate ale țărilor partenere.

Un jandarm burkinez a fost omorât și un altul rănit în cadrul unui atac terorist asupra postului de securitate de la mina de aur din Inata, în zona de nord a Burkina Faso.

Teroriștii au venit cu două vehicule și o motocicletă și au atacat mina timp de câteva ore, fiind până la urmă respinși. Atacul terorist a cauzat și avarierea a cinci vehicule aparținând minei de aur de la Inata.

Jandarmeria Națională a comfirmat că unul dintre jandarmii aflați la postul de securitate al minei a fost omorât, iar al doilea a fost rânit la picior.

Iulian Iamandi