Șase avioane omnirol Rafale aparținând Forțelor Aeriene Elene au decolat de la fabrica Dassault Aviation din Istres și au aterizat în Grecia la Baza Aeriană Tanagra unde au fost primite cu o ceremonie la care au participat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, acompaniat de ministrul Apărării Nikolaos Panagiotopoulos.
Eric Trappier, CEO al Dassault Aviation, a fost de asemenea prezent la ceremonia de întâmpinare.
Intrarea în serviciu a primelor șase avioane Rafale, în cadrul Escadrilei 332 a Forțelor Aeriene Elene, evidențiază calitatea parteneriatului dintre Franța și Grecia, evenimentul având loc la numai un an după semnarea contractului pentru optisprezece avioane din acest tip.
Nivelul de expertiză a instruirii asigurate în particular de către Dassault Aviation, la Centrul de Instruire și Conversie Merignac, pentru piloții, mecanicii și tehnicienii greci, a contribuit la succesul acestei prime livrări.
Pregătirea personalului va continua lunile următoare în Franța și în Grecia.
Următoarele avioane Rafale vor fi livrate începând cu ultima parte a anului 2022, urmărindu-se ca toate avioanele din contract să jungă pe Tanagra până în vara lui 2023.
“The mastery with which the Hellenic Air Force carried out this first ferry flight is a testimony to the excellence of our cooperation and the strength of our historical relationship with Greece for more than 45 years. Thanks to our mobilization, we were able to meet the expectations of the Greek authorities in record time, who now have the Rafale on national territory to reinforce the protection and sovereignty of the country. It also attests to the outstanding quality of our aircraft, confirmed by its export success. Lastly, it reflects our total commitment to meeting the needs of the HAF and to participating in Greece’s strategic ambitions.”
A declarat Eric Trappier.
Concluzie
Mor de invidie, dar v-ați obișnuit cu mine să fiu invidios pe țările care au în arsenal avionul Rafale. De abia aștept să văd un Rafale pictat cu Sfântul Gheorghe omorând balaurul, așa cum a fost acel Mirage 2000 grecesc.
Dincolo de dorințele mele, Grecia are un plus mare – chiar dacă este mic ca și număr – în fața Turciei și foarte probabil atunci când Ankara va trimite din nou F-16 în spațiul aerian al grecilor… piloții turci vor avea ezitări.
Cum Turcia a fost dată afară din grupul țărilor care au comandat F-35A Lightning II, turcii vor avea de așteptat ani buni până când viitorul avion domestic de generația a cincea le va intra în dotare. Dacă vor reuși până la urmă cu TFX-ul lor și nu vor avea un rezultat în genul celui obținut cu tancul Altay.
Dincolo de problema bunei vecinătăți tradiționale cu Turcia, grecii vor dispune de o platformă modernă și superioară multor potențiali inamici împotriva cărora se va implica în misiuni sub comanda NATO sau UE.
Și încă ceva… Sigur vor trimite Rafale peste Marea Neagră în misiuni care vor avea legătură cu presiunea pe care o face Rusia pe Ucraina și țările riverane membre NATO.
Iulian Iamandi
Si cand te gandesti ca Grecia are PIB-ul mai mic decat noi…fara alte comentarii….
Cateva avioane in plus nu schimba echilibrul zonei. Cel care produce mai mult decat inamicul sau castiga razboiul. La acest capitol turcii îi depasesc la scor de maidan pe greci. Nu exista termeni de comparatie intre industria turca de aparare si industria greaca de aparare. Practic turcii produc local o gama mare de arme, pe cand grecii cumpara tot, inclusiv munitia folosita de aceste avioane.
Industria de apărare a Turciei a ajuns într-adevăr la un nivel.. de invidiat. Și va mai urca. Legat de cine produce mai mult, intervine factorul timp – având în vedere că producția depinde de mulți furnizori și complexitatea produselor este mai mare decât cea din ww2.
În crizele din prezent, asta ar mai lipsi… un război Grecia vs Turcia, că în rest pare că avem de toate.
poti sa produci tu orice munitie daca nu produci platforma munitia pe care o folosesti indiferent cat de multa e daca inamicul are indeajuns de multa munitie cumparata mai performanta decat a ta si te lasa fara platforma poti produce tu munitie cate in luna si in stele vorba lu Creanga ca e degeaba
Industrie de aparare nu inseamna sa produci numai munitie. Ca sa cumperi trebuie sa ai bani, si ca sa ai bani trebuie sa ai o economie mai puternica decat a inamicului. Nimeni nu-ti vinde moca. Turcia produce loco. Grecia cumpara. Diferentele sunt enorme intre cele doua tari.
cat mai e lira turceasca comparativ cu euro sau dolarul ?
😄😄😄😄.
Sa fim seriosi. Daca leul sta mai bine in raport cu euro sau dolar, asta nu inseamna ca economia romaneasca duduie si romanul traieste fara griji. Este de ajuns sa privesti o harta a zonei ca sa-ti dai seama cine va fi perdantul. Statisticile militare, economice arata la fel. Un razboi nu se castiga cu paritarea dintre monede, se castiga cu productia economica si militara. Turcii produc, grecii cumpara de la altii. Nu trebuie sa fi expert in economie sau expert militar ca sa vezi asta.
si de ce nu au castigat pana acum ? turcia e ca Romania anilor 80-90 mare producatoare de detoate dar calitativ tehnologic in urma cu decenii
Ce nu au castigat si unde? Nu vreau sa intru in polemica cu tine, dar inainte de a fii subiectivi, este bine sa fim realisti.
realitatea e simpla Grecia cumpara la cheie ultima platforma aeriana a Frantei ca tehnologie iar Turcia are embargo tehnologic in domeniul militar de la UE si SUA pt ca lipsesc niste drepturi ale omului pe acolo la inventar si ca au dorit ultima tehnologie SAM nemaintalnita si nemaivazuta si care se pare ca face cam putin fata de pliant ,iar succesurile lor incep in ultimii ani sa arate foarte asemanator cu alea rusesti ,propagandistic sunt marete ,faptic maretia aia e indoielnica
Da, grecii cumpara la cheie. De fapt platesc taxa de protectie francezilor. Avioanele alea trebuiesc echipate. Consumabilele tot franțuzești. Alti bani alta distractie. Lanseaza o racheta, racheta trebuie completata. Alti bani alta distractie.
Vrand nevrand, vine si decontul. Marfa trebuie platita. Taxa de protectie costa bani. Daca vrei sa fi smecher, platesti. Bani nema. Grecia falimentara. Iar se vor ruga pe la porti straine. Iar vor vinde niscaiva insule si porturi. Deh, prostia si boieria se platesc.
In contrapartda, turcii isi construiesc propriile nave de lupta (dintre care un portavion) , submarine, drone, rachete balistice, rachete de croaziera, bombe ghidate, etc etc. Spune si tu, ce construiesc grecii. Nu trebuie sa fii filo turc ca sa vezi realitatea. Este de ajuns sa fii realist. In antipatia ta fata de turci, spui numai prostii.
@Sile: Eu as fi foarte multumit daca noi am cumpara ceva “la cheie”. Nu de alta dar noi nu prea cumparam nimic. Putine state pot lua si altceva decat solutii “la cheie” tocmai pentru ca le lipseste industria de care este nevoie daca vrei mai mult de atat. Si in cazul Romaniei tot ce putem lua va fi practic tot solutii gata facute in care vom depinde de altii aproape 100%. Povesti din astea ca montam noi in Romania nu stiu ce blindate sunt doar atat – niste povesti. La stadiul actual al industriei de la noi tot ce putem face este sa asamblam piesele livrate pe bucati de altii. Un lucru care merge atat timp cat acei “altii” le vor livra.
antipatie tu numesti faptul ca turcii in 10 ani nu sunt in stare sa temine un tanc pt ca nemtii care au impus embargo tehnologic nu le dau motor si suspensie si nimeni din vest chiar si corenii nu le poate da pt ca toti folosesc patente nemtesti si americane ,daca la un utilaj greu care foloseste in mare tehnologie patentata acu 60-70 de ani nu sunt in stare sa il faca dapai ce viseaza ei ca bula avioane tractorase masinute cat de avansate tehnologic crezi ca sunt fata de ce cerceteaza altii in vest si livreaza inamicilor lor ,intelege ca nu tot ce zboara se mananca ,eu de mari inventatoti turci nu am auzit dar cel putin 80% din laureatii premiului nobel la fizica si chimie sunt nemti
Si ca sa nu zici ca vorbesc aiurea, iti postez un link in lb. greaca:
https://national-pride.org/category/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1/
Sper sa mearga linkul. Are caractere grecesti.
@Valahu, solutia de a cumpara la cheie este valabila pe termen scurt. Daca vrei sa contezi, pe termen mediu si lung iti dezvolti industria si cercetarea militara, si bineinteles economia nationala. In caz de conflict te poti baza pe tine, pe industria ta. Nu stai sa astepti sa-ti trimita nu stiu cine munitie sau arme. Asta daca mai ai bani.
Revenind la cazul de fata, diferentele dintre turci si greci sunt enorme. Turcii au o industrie si cercetare militara bine puse la punct. Nu mai zic alte segmente ale economiei, cum ar fi industria grea, siderurgica. In comparatie grecii cumpara si cumpara. In caz de raboi intre cele doua tari, grecii nu pot duce un razboi de anvergura, de lunga durata. Daca cumperi si cumperi, practic esti la mana altora.
Din pacate, Romania a avut baza necesara in 1990, dar azi nu mai are. Trebuia sa se investeasca bani in tehnologie si cercetare. Cine stie, azi poate culegeam roadele. Unde exista vointa exista si putinta. Poti face minuni si cu bani putini.