Dassault Rafale, al 35-lea "C" livrat

Jupânul de mai de la deal este recent livratul C135, care a fost repartizat Bazei Aeriene St. Dizier pe 10 Mai. Următorul, C136, va ajunge în scurt timp la o bază operaţională. C137 este deja zburat, însă cum va fi primul Rafale de producţie cu RBE-2 AESA, livrarea va mai întârzia un pic.

Dar, vestea e alta.

După ce Dilma Rouseff a început să pună presiune pe noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, pentru a obţine o reducere de preţ faţă de oferta înaintată Braziliei sub mandatul preşedintelui Sarkozy, mai exact o tarifare asemănătoare celei cu care Dassault a învins în India, Reuters, citând un articol apărut în La Tribune, anunţă că şi Emiratele Arabe Unite au oprit iarăşi negocierile privind achiziţia a şaizeci de Rafale.

Nimic surprinzător, având în vedere că este vorba despre un număr aproape dublu de avioane faţă de planurile Braziliei. Mai mult decât atât, presa franceză anunţă că negocierile au fost sistate chiar înainte de alegeri.

Bună tactică.

Oare nu ar fi un moment prielnic pentru a solicita Franţei o ofertă de avioane pentru România?

Cinstit vorbind, ar trebui să încercăm o reapropiere de Franţa şi asta nu numai în interesul de a cumpăra avioane de luptă, dar şi pentru a stârni din nou interesul investitorilor francezi, acum că nu ne mai lovim de atitudinea arogantă a lui Sarkozy.