Rafale cu Exocet acroşată

* N-am obiceiul să ascund gunoiul sub rogojină, aşa că articolul ăsta nu se şterge. Pe motiv de limbi, am zis că Rafale a dat pe lângă, dar de fapt ţinta s-a bucurat de contact. Mulţumirile se duc la MirceaS pentru ajutor şi corectură.

Zilele trecute avionul Rafale M27 a executat prima lansare a unei rachete aer-navă AM39 Exocet din cele programate pentru evaluări tehnice şi operaţionale.

Avionul a decolat de pe portavionul nuclear francez Charles de Gaulle, proaspăt ieşit în larg.

Ţinta a fost una gonflabilă, umflată de către cei de la DGA (Directoratul General pentru Armamente).

N-au avut noroc.

O fi fost ţinta spartă şi s-a mai desumflat până a ajuns racheta, sau a făcut ţuşti pe vreun val în ultimul moment… nu se poate afirma cu aproximare decât că pilotul a exclamat ceva, imediat după pleoscăitul rachetei în baltă.

Asta este, sau mai bine zis a fost. Dar lasă, că mai are balta ţinte gonflabile şi Franţa rachete Exocet şi poate că data viitoare au noroc de una mai puţin timidă, care nu se va blegi în ultimul moment.

La urma urmei, statistic vorbind, nici Einstein nu a luat note mari din prima parte a vieţii. E loc destul în următorii zeci de ani ca să penetreze şi Rafale vreo saltea gonflabilă.

Iertăciune Rafale, dar trebuie să-ţi înfig şi ţie peniţa în coastă. Din respect.

Conform revistei Air & Cosmos, aceasta este prima dată când un avion Rafale al Marinei Franceze lanseză şi, desigur, ratează ţinta, o rachetă aer-navă Exocet.

Sursa: Poder Naval