Rafale, omnirolul frantuzesc construit de Dassault a aterizat joi, 28 Ianuarie, la Baza Aeriana Jebel el Basur. Un al doilea lot de trei exemplare a intrat astfel in dotarea Fortelor Aeriene Egiptene.

Rafale peste piramide

Rafale peste piramide

 

La fel ca primele trei exemplare (seriile DM01, DM02 si DM03), livrate pe 20 Iulie anul trecut, avioanele din al doilea lot sunt avioane cu dubla comanda Rafale DM (cu numerele de serie DM04, DMo5 si DM06).

Cele 6 avioane omnirol Rafale au intrat in componenta Escadrilei 34 “Lupii Salbatici”, creata special pe Baza Aeriana Jebel el Basur ca parte a Grupului 203 Vanatoare Tactica (203rd Tactical Fighter Wing).

Pe aceeasi baza aeriana isi mai desfasoara activitatea si Grupul 252 Vanatoare Tactica (252nd Tactical Fighter Wing) in componenta caruia intra Escadrila 71, echipata cu Mirage 5 SDE/SDD/SDR (verisunile de vanatoare si recunoastere) si Escadrila 82, echipata cu avioane Mirage 2000 VM/EM.

Rafale livrate Egiptului…

… fac parte dintr-un contract cu valoarea de 3.5 miliarde de euro semnat la Cairo pe 16 Februarie anul trecut la pachet cu alte patru contracte insumand 5.2 miliarde de euro ce prevad livrarea de armament frantuzesc catre Egipt. Contractul presupune livrarea a 24 avioane omnirol Rafale, 18 cu dubla comanda, versiunea DM, 6 cu simpla comanda, versiunea EM si reprezinta primul succes la export al Dassault cu Rafale.

Cele 6 Rafale DM livrate pana acum Egiptului au fost construite initial pentru dotarea AdA ca Rafale B, la standardul F3. Celelalte 18 exemplare vor fi construite de Dassault tot in Franta urmand a fi livrate in perioada 2018-2020. Se presupune ca avioanele ce vor fi livrate vor la standard F3 complet, inclusiv cu radare AESA.

Pentru inarmarea avioanelor omnirol Rafale, Egiptul a semnat si un contract in valoare de 700 milioane de euro pentru mutitii ghidate: rechete aer-aer MBDA MICA, bombe AASM si posibil rachete de croaziera SCALP EG/Storm Shadow/Black Saheen.

Tot ca parte a contractului in valoare de 5.2 miliarde de euro, francezii au livrat Egiptului in Iulie si o fregata multi-misiune de 6000 de tone.

Marius Constantin