Rafale cu radomul îndepartat

Primul Rafale de serie echipat cu noul radar va zbura anul acesta, iar pentru 2013 se vor asigura cinci Rafale în noua configuraţie, pentru ca în 2014 să demareze zborurile de front prima escadrilă completă dotată cu RBE 2. Marina va recepţiona primul Rafale M cu radar AESA în 2013, într-un efort de standardizare a flotei.

Citând Dassault, anul trecut a fost realizat un pas important atunci când s-a atins nivelul operaţional de performanţă pentru RBE 2, radarul AESA pentru Rafale, în urma unor teste efectuate la Baza Aeriană Cazaux cu platforme Mirage 2000 şi Falcon 20. Testele au fost conduse de către DGA (Directoratul General pentru Armament), care a supus echipamentul la teste împotriva unei varietăţi de ţinte cu diverse semnături radar, pentru a se dovedi că performanţele au atins nivelul aşteptărilor.

În perioada de testare, de-a lungul a 25 zboruri, au avut loc 140 lupte aeriene de test. În cadrul acestora aşteptările au fost depăşite în modul aer-aer unde detecţia a fost cu mult sporită capacitatea de detecţie doar cu radarul. În cazul în care se va utiliza radarul împreună cu sistemul FSO (Front Sector optronics), suita de război electronic şi datalinkurile pentru sistemul de autoapărare L16 şi cel de autoapărare şi ELINT, Spectra, este de aşteptat ca Rafale să devină o armă mult mai letală în lupta aeriană.

În general, RBE 2 va avea o rază mai mare pentru detectarea şi urmărirea ţintelor, va acoperi unghiuri mai mari, va fi mai rezistent la interferenţe/bruiaj şi va fi mult mai fiabil.

Modurile aer-suprafaţă au fost de asemenea verificate, inclusiv pentru urmărirea solului, ce a fost testat în diverse condiţii şi mai multe forme de relief (teren plat, munţi, clădiri industriale şi înălţimi abrupte). Acest mod este esenţial pentru penetrarea la joasă înălţime şi viteză mare, împotriva reţelelor dense de sisteme sol-aer.

Copii de pre-serie au fost deja prezentate în demonstraţii către potenţialii clienţi de la export, în scenarii realiste.

Compania Dassaul Aviation a comunicat şi că primul Rafale de serie ce va fi livrat cu radarul AESA va fi un model C, monoloc, al Armee de l’Air.

Sursa: Dassault Aviation şi Thales Group