Diverse Terestre

Rachete Mistral 3 pentru Forțele Aeriene ale Spaniei

 

Mistral

Mistral

Fortele Aeriene spaniole se pregatesc sa sporeasca capabilitatile de aparare ale bazelor sale fata de atacuri cu raza scurta si foarte scurta prin achizitionarea de rachete Mistral 3 produse de grupul european MBDA. Intr-un interviu adjunctul șefului Statului Major al fortelor aeriene, locotenentul general Francisco Javier Fernandez Sanchez, a explicat ca prioritatea Fortelor Aeriene este imbunatatirea capacitatii de aparare a bazelor.

Generalul a spus ca „aceasta capacitate va fi obtinuta” prin programul comun de inzestrare a Fortelor Terestre, Aeriene si Navale cu rachete V-SHORAD Mistral 3. El a estimat ca aceste sisteme vor fi livrate Armatei Spaniei „in scurt timp”.

Mistral 3 este o racheta de tip sol-aer a carei raza de actiune este cu pana la 10 km mai mare fata de versiunile anterioare si care include un focos nou pentru a spori eficienta si un sistem de control actualizat care imbuntateste manevrabilitatea. Sistemul de ghidare cu infrarosu permite localizarea tintelor mici. Important de mentionat este ca Mistral 3 are o rezistenta marita la contramasuri.

Noul sistem V-SHORAD produs de MBDA va inlocui sistemul Mistral 1 aflat deja in serviciu celor 3 ramuri ale Fortelor Armate ale Spaniei. In 2016 DGAM (autoritatea spaniola pentru achizitii militare) a solicitat MBDA un studiu comparativ intre Mistral 1 si Mistral 3; inca de anul trecut Statul Major lucreaza la crearea unui caiet de sarcini cu specificatiile folosite in acest program de inlocuire.

Intr-o vizita recenta in Spania, Antoine Bouvier, CEO al MBDA,  a confirmat ca programul Mistral 3, de aducere la zi a capabilitatilor de aparare aeriana a celor trei ramuri ale Armatei Spaniei este una din directiile pe care MBDA le urmeaza in Spania. Celalelalte programe la care MBDA participa vizeaza asigurarea protectiei aeriene a viitoarelor fregate clasa F-110 ale Marinei Spaniei, respectiv modernizarea platformelor de lansare.

Via:
InfoDefensa

Marius Constantin

2 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: