Mistral

Mistral

Fortele Aeriene spaniole se pregatesc sa sporeasca capabilitatile de aparare ale bazelor sale fata de atacuri cu raza scurta si foarte scurta prin achizitionarea de rachete Mistral 3 produse de grupul european MBDA. Intr-un interviu adjunctul șefului Statului Major al fortelor aeriene, locotenentul general Francisco Javier Fernandez Sanchez, a explicat ca prioritatea Fortelor Aeriene este imbunatatirea capacitatii de aparare a bazelor.

Generalul a spus ca „aceasta capacitate va fi obtinuta” prin programul comun de inzestrare a Fortelor Terestre, Aeriene si Navale cu rachete V-SHORAD Mistral 3. El a estimat ca aceste sisteme vor fi livrate Armatei Spaniei „in scurt timp”.

Mistral 3 este o racheta de tip sol-aer a carei raza de actiune este cu pana la 10 km mai mare fata de versiunile anterioare si care include un focos nou pentru a spori eficienta si un sistem de control actualizat care imbuntateste manevrabilitatea. Sistemul de ghidare cu infrarosu permite localizarea tintelor mici. Important de mentionat este ca Mistral 3 are o rezistenta marita la contramasuri.

Noul sistem V-SHORAD produs de MBDA va inlocui sistemul Mistral 1 aflat deja in serviciu celor 3 ramuri ale Fortelor Armate ale Spaniei. In 2016 DGAM (autoritatea spaniola pentru achizitii militare) a solicitat MBDA un studiu comparativ intre Mistral 1 si Mistral 3; inca de anul trecut Statul Major lucreaza la crearea unui caiet de sarcini cu specificatiile folosite in acest program de inlocuire.

Intr-o vizita recenta in Spania, Antoine Bouvier, CEO al MBDA,  a confirmat ca programul Mistral 3, de aducere la zi a capabilitatilor de aparare aeriana a celor trei ramuri ale Armatei Spaniei este una din directiile pe care MBDA le urmeaza in Spania. Celalelalte programe la care MBDA participa vizeaza asigurarea protectiei aeriene a viitoarelor fregate clasa F-110 ale Marinei Spaniei, respectiv modernizarea platformelor de lansare.

Via:
InfoDefensa

Marius Constantin