Racheta Angara

Racheta Angara

Un model la scara reala a primei rachete rusesti post-sovietice a fost expus in cadrul cosmodromului Plesetsk.

Macheta este o replica a rachetei Angara construita de catre Centrul de Cercetare Aerospatiala si Productie Khrunichev si va fi utilizata pentru testarea sistemelor de la sol inainte de prima lansare a vehicului, care va avea loc la spre sfarsitul acestui an.

Angara urmeaza sa lanseze atat sateliti guvernamentali cat si comerciali. In functie de greutatea incarcaturilor de plasat in orbita, Angara va fi lansata in configuratii diferite – cu unul sau mai multe motoare.

Fiind proiectata modular, racheta Angara va putea acoperi o gama mare de clase de incarcaturi plasate in prezent in orbita de catre mai multe rachete, inclusiv Proton – cea mai mare racheta a Rusiei.

Motorul dezvoltat pentru Angara va arde kerosen si oxigen lichid, combustibili mult mai ecologici decat toxica hidrazina utilizata de catre racheta Proton – motiv de tensionare a relatiilor dintre Rusia si Kazahstan, tara care inchiriaza cosmodromul Baikonur catre Rusia cu 115 milioane de dolari anual.

Racheta purtatoare Proton

Racheta purtatoare Proton

Rusia construieste un complex de lansare pentru Angara in cadrul noului cosmodrom Vostochny situat in Estul Indepartat, pentru a reduce dependenta de Kazahstan pentru lansarile in spatiu.

Angara va completa venerabila Soyuz, in acest moment singura din lume capabila de a transporta cosmonauti catre Statia Spatiala Internationala.

Luna trecuta, Oleg Ostapenko, seful agentiei spatiale ruse Roscosmos, a declarat ca in viitorul apropiat va fi luata o decizie in legatura cu construirea unei noi rachete super-grele, cea mai mare racheta din istorie.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –