Racheta hipersonica Zircon va echipa crucisatorul nuclear de batalie Pyotr Veliky din clasa Kirov, Proiect 11442.

Brahmos II

Brahmos II

Crucisatorul Pyotr Veliky va intra in reparatii si modernizare in cel de-al patrulea trimestru al anului 2019, lucrarile fiind planificate pentru incheiere la finalul anului 2022. In cadrul acestor lucrari, nava va fi echipata si cu racheta hipersonica Zircon.

In prezent, noua racheta nava-nava se afla in faza de testare.

Testarile sistemului 3K22 Zircon sunt planificate sa se finalizeze in anul 2020. Se asteapta ca sistemul sa fie prezentat in variante cu lansare din aer si de pe nave. In prezent, caracteristicile rachetelor Zircon sunt clasificate.

Specialistii portalului Navy Recognition concluzioneaza ca racheta hipersonica de croaziera BrahMos II indo-rusa ar putea fi o versiune de export a rachetei Zircon.

Raza de actiune planificata a rachetei BrahMos II este de 300 de kilometri, iar viteza va fi in jurul a Mach 7.

Pyotr Veliky

Pyotr Veliky

Pyotr Veliky este al patrulea crucisator nuclear de batalie al clasei Kirov si singurul operational in prezent. Navele clasei Kirov sunt cele mai mari nave de lupta dupa portavioane.

Conform informatiilor aparute in presa, santierul naval Sevmas si KBSM (Special Machinebuilding Design Bureau, o subsidiara a Almaz Antei) au semnat un contract pentru 10 sisteme de lansare verticala 3S-14-11442M destinate echiparii crusisatorului purtator de rachete Project 11442M Admiral Nakhimov, aflat in proces de modernizare. Contractul are valoarea de 33.5 milioane dolari. In consecinta, cele 20 de lansatoare pentru rachetele antinava P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) vor fi inlocuite cu 10 module VLS de tipul USKS. Numarul total de lansatoare va fi de 80. E de asteptat ca aceasta solutie sa fie apricata si in cazul crucisatorului  Pyotr Veliky.

Lansatoarele verticale 3S-14 pot lansa rachete din familia Kalibr (SS-N-27 Sizzler). In decembrie 2016 ar trebui sa fie disponibile echipamantele necesare testarii sistemelor VLS cu mock-up-uri ale rechetelor antinava 3M-54, 3M55 si 3M22.

Crucisatorul cu propulsie nucleara Pyotr Veliky a fost proiectat pentru scufundarea navelor ostile, distrugerea tintelor de pe uscat si asigurarea apararii aeriene a gruparilor navale. Crusisatorul este inarmat cu tunuri AK-130 de 130mm, rachete antiaeriene, antinava si pentru distrugerea tintelor de pe uscat, cu sistemul CIWS Kortik (cu tunuri si rachete antiaeriene) precum si cu sistemul antisubmarin Vodopad.

Nava a fost lansata in 1989 si receptionata de Marina Rusa in 1998. Deplasamentul navei este de 24 500 tone iar lungimea este de 251m. Cei 140 000 cai putere ii asigura o viteza maxima de 31 noduri. Echipajul navei este format din 728 marinari. Crucisatorul este de asemenea echipat cu elicoptere Kamov Ka-27 sau derivate ale acestora.

Sursa: Navy Recognition

Zircon

Aş fi pariat pe Kalibr şi pierdeam cu brio. 🙂

 

Iulian Iamandi