Turcia și Qatar au ajuns la un acord pentru achiziționarea primului tanc principal de luptă fabricat în Turcia, Altay, au declarat oficialii pe data de 12 martie.

Tancul Altay

Tancul Altay

Vicepreședintele Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (Partidul AK), Ali İhsan Yavuz, a declarat că, potrivit acordului, Qatar va cumpăra până la 100 de tancuri de luptă Altay din Turcia, iar 40 dintre acestea vor fi livrate țării Golfului în primă fază .

Yavuz a menționat că, după prima livrare, motoarele tancurilor vor fi cele dezvoltate în Turcia. În prezent, prototipul lui Altay este propulsat de un motor diesel de 1.500 CP de la MTU Friedrichshafen GmbH din Germania.

Altay, ce urmează să devină cel mai important tanc al armatei turcești, a fost numit după generalul de armată Fahrettin Altay, care a comandat Corpul 5 Cavalerie în timpul războiului de independență turc.

Altay este un tanc principal de luptă de generația a treia. Primele prototipuri proiectate și fabricate de Otokar, cea mai mare companie privată a industriei turcești de apărare, au fost realizate la sediul firmei în Sakarya în 2012.

Compania turcă Aselsan a fost desemnată pentru proiectarea și fabricarea prototipurilor de sisteme electronice, cum ar fi sistemul de control al focului și  sistemul Tank C3I.

În decembrie 2014, Otokar a făcut un anunț conform căruia Altay ar putea fi exportat în Oman. În aprilie 2018 compania a anunțat că societatea turcă BMC, producător de vehicule blindate și tactice, a câștigat contractul pentru a continua dezvoltarea și producția Altay.

În noiembrie 2018, BMC a primit oficial contractul pentru a produce tancul pentru armata turcă. Tot în noiembrie 2018, Președinția Industriilor de Apărare (SSB) a încheiat un contract cu BMC pentru a începe producția în masă Altay pentru un total de 250 de tancuri, cifră care se așteaptă să crească treptat până la 1.000 de tancuri.

Multe companii turcești de apărare sunt implicate în fabricarea Altay, inclusiv Roketsan, Aselsan, Havelsan și Institutul de mașini și industrie chimică (MKEK).

Potrivit unei imagini publicate în noiembrie 2018 de către site-ul ziarului turc Gazete Vatan, Altay va fi produs în trei configurații cu același armament.

Un prim lot de 40 de unități desemnate T1 va fi echipat cu APS (sistem de protecție activă) și blindaj suplimentar produs de compania turcă Roketsan.

Al doilea lot de 210 de unități va fi în versiunea T2, care va include multe îmbunătățiri, printre care un blindaj nou, o configurație izolată a munițiilor, capacitatea de tragere cu ghidaj laser, un modul de antrenament pentru echipaj și camuflaj mobil.

Varianta T3 va fi echipată cu o turelă fără echipaj și cu un sistem de încărcare automată.

Cristian Oancea