Eurofighter Typhoon - Saber Guardian 17 - Argedava Saber 17

Eurofighter Typhoon – Saber Guardian 17 – Argedava Saber 17

Care este logica Qatar-ului de a-și moderniza forțele aeriene? După ce a comandat 24 de avioane Rafale în 2015 și 36 F-15 EQ in iunie, Doha a semnat o scrisoare de intenție prin care anunță că vrea să cumpere 24 de avioane Eurofighter Typhoon “cu echipament complet”.

Acest acord preliminar vine într-un moment când criza diplomatică dintre Qatar și vecinii săi nu s-a încheiat, fiind definitivat cu ocazia vizitei la Doha a ministrului britanic al apărării, Michael Fallon.

Pentru cel din urmă, este “primul mare contract de armament cu Qatar, unul dintre partenerii strategici ai Regatului Unit.” Și a mai adăugat: “Acesta este un moment important […] pentru o și mai strânsă cooperare în domeniul apărării” și “de asemeni noi sperăm că acest lucru va spori siguranța și securitatea pentru toți aliații din zona golfului”

Dacă acordul va fi confirmat, Qatar-ul va deveni, după Arabia Saudită Oman și Kuweit, a patra țară din golful persic care va implementa avionul Typhoon al consorțiului Eurofighter (BAE Systems, Airbus, Leonardo).

În acest moment, forțele aeriene a emirului din Qatar, sunt formate dintr-o singura escadrila de Mirage 2000-5 EDA/DDA. Diferitele contracte semnate sau aflate în curs de semnare, vor ridica numarul avioanelor la 84, de 7 ori mai multe decât în momentul de față. Aceasta, comparată cu mărimea țării si numarul locuitorilor, pare un pic exagerată.

Mai mult, Qatar participa doar rareori la interventii externe, singurele fiind în Libia (2011) și Yemen (între 2015 și 2017).

Mai mult, achiziționând avioane concurente, ca Rafale si Typhoon, este greu de înțeles, mai ales că întreținerea acestor avioane va fi și complicată și foarte costisitoare.

Iuliu Popovici

sursa: opex360