Diverse Geopolitica

Putin s-a adresat poporului american

Vladimir Putin. Nu, nu-i reclama la sticle.

Vladimir Putin. Nu, nu-i reclama la sticle.

Ieri The New York Times a publicat un articol semnat de Vladimir Putin, în care acesta abordează problema siriana.

Mai la vale voi reda câteva extrase, netraduse din scrierea noului țar al Rusiei:

RECENT events surrounding Syria have prompted me to speak directly to the American people and their political leaders. It is important to do so at a time of insufficient communication between our societies.

No one wants the United Nations to suffer the fate of the League of Nations, which collapsed because it lacked real leverage. This is possible if influential countries bypass the United Nations and take military action without Security Council authorization.

Syria is not witnessing a battle for democracy, but an armed conflict between government and opposition in a multireligious country. There are few champions of democracy in Syria. But there are more than enough Qaeda fighters and extremists of all stripes battling the government.

From the outset, Russia has advocated peaceful dialogue enabling Syrians to develop a compromise plan for their own future. We are not protecting the Syrian government, but international law. We need to use the United Nations Security Council and believe that preserving law and order in today’s complex and turbulent world is one of the few ways to keep international relations from sliding into chaos. The law is still the law, and we must follow it whether we like it or not. Under current international law, force is permitted only in self-defense or by the decision of the Security Council. Anything else is unacceptable under the United Nations Charter and would constitute an act of aggression. No one doubts that poison gas was used in Syria. But there is every reason to believe it was used not by the Syrian Army, but by opposition forces, to provoke intervention by their powerful foreign patrons, who would be siding with the fundamentalists. Reports that militants are preparing another attack — this time against Israel — cannot be ignored.


No matter how targeted the strikes or how sophisticated the weapons, civilian casualties are inevitable, including the elderly and children, whom the strikes are meant to protect.

Întregul articol, semnat Vladimir Putin, poate fi citit direct la sursă.

Citind printre rânduri, se pot trage câteva concluzii…

 • Dacă Vestul nu ține cont de părerea Rusiei și Chinei (țări cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU) și îl arde la coaste pe Assad, se dovedește ca ONU e pus degeaba ineficace, putând avea soarte Ligii Națiunilor (dizolvată după WW II, pe același motiv).
 • Militanții de toate orientările, mai eles facțiunile extremiste, sunt momentan la ”cursuri de specializare” în Siria și ar putea folosi experiența acumulată impotriva ”sponsorilor” lor actuali sau a Rusiei (factiunile cecene).
 • Democratizarea Orientului Mijlociu nu decurge conform așteptărilor Vestului: Libia e departe de a fi liniștită, iar Irakul e macinat de război civil.
 • În mod sigur s-a dat cu gaz. Nu se știe însă de catre cine. Pare-se că ar mai fi pus la dospit încă un atentat ”false flag”, de data asta orientat împotriva Israelului.

 

– Marius Constantin –

 

 

15 Comments

 • Si nenea Putin nu s-a oprit aici, a pomenit si despre reluarea afacerii S-300 catre Iran, mai precis 5 baterii, varianta de export. Si ca sa fie ciulamaua gata, cum necum, in Mediterana se mai afla si o nava de asalt chineza cu ceva infanteristi marini cu ochi oblici. Bassar Al Assad asta nu s-a nascut degeaba pe 11 septembrie.

  • Zheng He.
   Baietii arata ca sunt si ei pe harta.Si,bineinteles,au ochii si urechile mari.Daca se lasa cu paruiala,acolo era locul de aflat niste TTP-uri cu privire la razboiul electronic.Unde mai gasesc ei atata buluc de nave vestice si rusesti,capacindu-se in mod asimetric.
   Numai pt. faptul ca raman cu ochii in soare dpdv-ul asta si tot e un castig faptul ca nu va fi razboi.

 • Mihais dixit.Divizia 76 si infanteria marina din Marea Neagra vor vedea Siria,destul de repede.Basti albastre au deja,nu le mai trebuie musai altele. 😀

  Vai,ce bataie au luat astia care voiau sa o puna de razbel.Si cum ii mai umileste Volodea. 😀

  Io propun o petitie.Volodea mai are un mandat si un pic la Kremlin.Poate,cand va ajunge omul la 70 de ani,va dori sa se retraga la pensie.Ma gandesc ca daca-i dam cetatenia romana si palatul Cotroceni ca loc de resedinta,ne mai scoate si pe noi la liman.In fond,ce probleme is la noi sunt mizilic fata de Rusia.

  • Sicer nu vad de ce ne-am obosi sa il naturalizam pe Putin in conditiile in care locatarul de acum de la Cotroceni este siamez cu Putin, doar ca ala a avut o tara si o situatie care sa ii permita o evolutie si o imagine diferita iar astalaltu a avut o alta tara(totusi ceva mai zdravana la cap din fericire, dar nu cu mult), cu o alta situatie care nu i-au permis sa se desfasoare la adevaratul sau potential.

   • Bre,nu de gusturile omului imi pasa mie,ci de competenta si testosteron.Unora le place sportul,altora pileala.Unii au resurse naturale si le dau pe bani grei.Altii joaca rol de agenti publicitari pt. toti golanii.
    Poti sa fi sociopat,dictator,securist,in fine,poti sa fi ce fel de gunoi iti place.Da’ sa fii naibii si barbat de stat.Nu zic sa fie Romania supraputere.Dar macar una mijlocie se poate.Avem cu ce si avem cu cine.Ca nu-s in tara numai pitipoance si smenari.

 • #mihais prefer varianta lui Garry Kasparov.. I hope Putin has taken adequate protections. Now that he is a Russian journalist his life may be in grave danger!

  • Absolut geniala replica lui Kasparov.
   Ipocrizie maxima a lui Putin.. asta a intra in alt stat cu bocancii fara sa ii pese de nimeni, si acu’ zbiara.. SI uite asa rusii o sa ramana o tzara babaniera in momentul in care toate investitiile vestice se intorc inapoi.

   • Ipocrizia e politica.De intrat a intrat,dar numai dupa ce s-a asigurat ca are toate atuurile.De Putin nu a facut nimeni misto ca de Colin Powell cu armele inexistente irakiene.Iar gruzinii au jucat dupa cum a cantat Vlad.Au si ei partea lor de vina pt. rezultatul final.As zice chiar ca cea mai mare parte din vina.
    Investitiile vestice nu dau inapoi.Stau bine mersi.

    Vlad nu o fi ideal,dar e un mare realist fata de habaucii din vest,iar ai nostri nu valoreaza nici cat jegul de sub unghiile lui.

    • Vlad! Pai el e Vlad “pacificul” Adica Vlad i mir. De aia se strofoaca astia sa-l nominalizeze la premiul Nobel pentru pace?

    • Asta e din ciclul,mai bine mucles.Nu a zis ca-l vrea pe Kasparov nicaieri,doar la citat.Si vezi ca Putin are niste evrei pe langa.Nu multi,da’ are.Altii au mai murit sau stau bine protejati,dar mai sunt si liberi.

     • Da dar el nu-l stie pe Kasparov cum a-l stiu eu. Eu l-am studiat de mult pe omul asta din cu totul alte motive decat cele politice (sunt sahist), de pe vremea cand era pionier si Botvinnik ai facea temele si-l schita psihologic. I-am urmarit ascensiunea sahista si asa cum e omul in fata tablei de sah asa e si in realitate. Un evreu! Si evreii au fata de omenire destinul intors pe dos.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: