Exerciţiul Naval “FNR 2015” desfăşurat în cadrul activităţilor prilejuite de serbarea Zilei Marinei a cuprins şi o noutate deosebită. Pentru întîia dată am putut vedea un elicopter tip Puma Naval lansând o torpilă antisubmarin de exerciţiu.
Am aşteptat cu nerăbdare momentul. Cu o săptămână mai înainte, la Ziua Porţilor deschise, am admirat torpila antisubmarin Sting Ray expusă şi am discutat cu piloţii elicopterelor Puma Naval. Ni se spusese să nu ratăm Ziua Marinei şi n-am lipsit de la eveniment. Doream foarte mult să vedem lansarea.
Atât de mult, încât subsemnatul n-a mai pozat. Am vrut să fiu observator al momentului şi mare noroc pe noi că Adina a continuat să tragă poze, altfel nu am fi avut ce să vă prezentăm.
Felicitări aviatorilor navali pentru reuşită!
Adina Călin
Iulian Iamandi
Este intr-adevar un eveniment deosebit. La televizor s-a prezentat aceasta capabilitate drept unica, fiind o premiera mondiala!!? Are cineva mai multe detalii? Chiar suntem noi prima armata cu astfel de capabilitati de lansare a unei torpile antisubmarin din elicopter?
http://www.deagel.com/library/Sea-Lynx-with-Sting-Ray_m02006120800160.aspx
La noi si cand rasare soarele este eveniment “unic in lume”, “realizare suta la suta a industriei autohtone de profil”..
Mie in schimb imi place faza cu “sfintitul” torpilei.., noroc ca-i de manevra, torpila adica.. 🙂
Cand vom scapa oare de prostiile astea si vom incepe sa ne comportam normal si decent?
Cand o sa termini tu cu prostiile tale anticlericale? Daca tu nu esti religios, 99,67% din cetatenii tarii sunt, din care peste 85% sunt ortodocsi, la fel ca stramosii lor timp de doua mii de ani. De fapt…cand o sa terminati voi minoritatea nereligioasa a tarii cu lipsa de respect la adresa majoritatii religioase?
Voi aveà mult mai multa consideratie pt àceasta organizatie at cand va àrata ceva mai multa décentà si va da inpoi sociétàtii ceva valoros din ceea ce ea la randul sau à primit de la sociétate. ReligiA nu este échovale nta
Nu este échivalenta cu crédintà, décat in societatile médiévale sau fondamentaliste.
Consider ça biseRica este o institutie prea importantà intr-un stat pt à se discrédità prin derizoriu. Ea tr sa aiba o mare tinuta moralà si o anumita décentà in action. De asemanat, ar trebui sa aiba un mai mare rôl social si mission ar, nu sa sfinteasca racheté si torpille.
@ Drasius – nu cred ca trebuie s ane convingi pe noi de “convingerile” tale! Abtine-te! Fiecare considera sfant sau religios ce vrea, conform Constitutiei suntem stat laic!
Premiera mondiala in sensul ca este prima data cand Stingray a fost integrata/lansata pe/de un elicopter 330 Puma (SA sau IAR)
Puma asta e plin de premiere mondiale, asa o fi fost si cand au pus pe el racheta Maliutka, sau mitraliere cal 12,7, sau PRND-urile.. Fara suparare, nu vad nimic spectaculos, in conditiile in care aproape toate, daca nu chiar toate, elicopterele militare configurate ASW pot lansa torpile..
Ne place noua sa ne impopotonam asa comicareste..
Evenimentul e ok din perspectiva cresterii capacitatilor de lovire, dar sa il comicaresti aiurea cu popi si premiere mondiale.., mi se pare inadmisibil..
Ca sa fim corecti, l-au prezentat ca primul Puma care arunca torpile. Daca trebuia sau nu sa sublinieze asta e o chestie mai mult subiectiva, fiecare crede ce vrea 🙂
N-am vazut evenimentul, Griffon236 a spus ca s-a prezentat ca fiind o premiera mondiala.., daca a fost asa nu e ok, daca nu, foarte bine.
In fine, oricum popii nu prea aveau ce cauta pe acolo..
Cu privire la fondul problemei, este un lucru foarte bun. Si eu cred ca asta e directia care trebuie urmata, forte flexibile dotate cu armament modern..
E bine ca se misca ceva.
Cu preotii a fost altceva. La Ziua Marinei se comemoreaza eroii marinari.
Pe de alta parte, as putea spune ca la mine in oras n-au ce cauta dar trendul e sa fie centrul atentiei, adusi de politicieni ca sa faca psy ops electoral. Ca marina nu mai exista.
Ca sa fim corecti, comentatorii din partea organizatorilor, adica marinarii, au folosit strict termenul de “premiera”. Ca presa mai cosmetizeaza un pic toata traba e partea a doua… 😉
Pe fregate sunt aceleasi tipuri de torpile?
da
http://www.tehnomil.net/2012/05/30/variante-pentru-modernizarea-fregatelor-t22/
Eu as vrea sa stiu cat gaz mai are Puma Naval cu cele 2 torpile cu incarcatura de lupta atarnate de el.
De asemenea sunt curios daca are sonar sau conlucreaza cu fregatele pentru descoperirea tintei.
Oricum sunt placut surprins ca incet, incet integram pe Naval armament specific misiunilor marine.
De pe avion nu pot fi lansate? IAR nostru ar fi potrivit pentru asa ceva?
Nu! Viteza mare, incarcatura mica limitata la aproximativ 1000kg – deci nu!
Si cam de pe unde ar decola? de pe MK?
Englezii le foloseau de pe nimrod – care putea insa lansa balize sonar
Un avion dedicate ASW nu ar fi rau, banii lipsesc. Nu zicea Tarom ca vrea sa scoata din uz niste ATR-42 mai vechi? In loc sa le vanda mai departe le transfera la armata (RoAF sau RoN) si cand or gasi ei bani pot sa le modernizeze. Oricum mai mult de 2 bucati nu ai ce face (doar sa-i convingi pe bulgari sa ia si ei unul). Daca s-a reusit sa se puna radar, balize si torpile pe Puma nu vad de ce nu s-ar putea si pe un ATR. Bani sa fie…
Pe ATR-72 este asa ceva, au turcii ASW si italienii au o versiune de “patrula maritima” care are doar fuselajul modificat pentru asw fara a avea si torpilele
Nu stiu daca merita modificat un avion civll zburat mult – vad ca astea au trapa, piloni etc deci modificari structurale mari
http://www.naval-technology.com/projects/atr-72-asw-anti-submarine-warfare-aircraft/
http://www.guardiacostiera.gov.it/mezzi-e-tecnologie/Pages/atr42-mp.aspx
Pai au aceeasi chestier si la ATR42 (bubble window a la AN30). Ma indoiesc ca niste gauri pt balize nu se pot face (laeral daca nu in podea) si 2 lansatoare de torpile de pana in 500 kg. Nu vad la nici unul vre-un MAD sau ceva foarte special. Iar trapa aia… chiar nu stiu la ce tear ajuta asa mult…
Nu stiu cam cat de obosite sunt ATR-urile de la Tarom dar in general cand sunt retrase din flota civila ele mai au destula viata pt a traii in cea militara (A310/330 transformate in MRTT). Pe aceesi idee inca (?) zburam anticii aia de C-130B.
Cel mai indicat, in cazul in care s-ar opta si ar exista finantare pentru achizitia de avioane destinate misiunilor de patrulare maritima si lupta antisubmarin si antinava ar fi un produs pe platforma Spartan. Comonalitatea dicteaza. Praetorian pentru fortele speciale si o versiune maritima, ar fi perfect. Nu am falimenta cu achizitia a inca 3-4 platforme Spartan.
Pai… daca il localizeaza lansand balize, e ok.
Bulgarii n-au nevoie de solutii erzatz ,au in dotare AS 565 Panther.
albert dar au doar 3 elicoptere
daca te uiti la torpilele de pe panther si la utilizatori – bulgaria nu apare
elicopterele lor, ca si fregatele noastre, ca si doamnele dintr-o anume categorie de reviste – sunt frumoase si dezbracate ca sa zic asa 🙂
Eh, bulgarii au descoperit anul asta ca elicopterul si salvatorii sunt treburi bune. Noroc cu inundatia.
Ce sa facem noi cu ATR-uri sau alte platforme ASW?
Astea 3 Pume Naval pe care le avem acum sunt deja prea mult, prea mult pt ca in caz de razboi ori nu o sa le utilizam nicio secunda sau daca iesim cu ele la vanat submarine avem +90% sanse sa fie doborate de vreun Flanker care face CAP in apele noastre teritoariale.
ATR-uri sau altele ar fi deja infiorator de mult, ar papa bani pe care nu ii avem si in lipsa unei aviatii serioase(de la cateva zeci de F-35-uri in sus), care sa goneasca aviatia rusa din zona, nici pe astea nu o sa le poti utiliza.
Iar o aviatie serioasa, tinand cont de apocalipsa bugetara care se intrevede la orizont si care va subrezi serioas dezvoltarea Romaniei foarte multi ani de acum incolo, devine o himera, ba chiar existenta armei aviatie devine fara sens din moment ce nu o sa mai avem nicio perspectiva la F-35.
Foarte ingrijorator este ca in plin delir populist in care a intrat Romania, dublari de alocatii, pensii speciale, a 13 a pensie, mariri de salarii total nesustenabile pentru bugetari.
In momentul asta crucial pentru viitori 5-10 ani, cand se scrie scenariul istoric al pierderii al inca unui tren al dezvoltarii de catre Romania.
Armata observ ca nu are nici reactii, nici strategii pe masura momentului si vad ca nu pare sa aiba nici macar oameni cu discernamant care sa inteleaga gravitatea situatiei, abisul in care o sa intre institutia aia in care ei fac cariera.
O tot lalaie cu a doua escadrila de F-16 si modernizarea fregatelor, adica cateva sute de milioane, cel mai probabil ultimii pe care o sa ii mai dea idiotii astia pt dotarea armatei niste multi ani de acum incolo.
Resursele astea in loc sa se duca pe modernizarea apararii aa, mijloace de aparare antitanc(astea erau prioritatile pe care le evoca Gen.Degeratu intr-un interviu in 2014, ca o curiozitate), adica sist.aa Siret(ca tot a aparut povestea), Javelin-uri, acoperirea deficitelor veste antiglont, sisteme de vedere pe timp de noapte, chestii accesibile noua, se duc in chestii care ne depasesc total.
Vad ca e veselie mare in armata, de cand sa anuntat ca e rost de ceva „cascaval” nu te mai intelegi cu ei, au aparut niste flacai de la o liga a militarilor profesionisti care vor lefuri mai mari cu 45%, cica intra la negocieri, culmea este foarte posibil sa le si primeasca, vad ca face furori o pancarta cu mesaj de gen „militarii nu primesc plicuri deci trebuie sa ia 100% in plus la salariu” samd.
Tot tzunamiul de abuzuri bugetare va face din armata una dintre principalele victime colaterale, aproape tot bugetul lor o sa insemne salarii, si nici nu o sa mai existe cine stie perspective de crestere, da asta nu am vazut sa ingrijoreze prea tare militarimea..
Pt Romania per ansamblu cel mai grav si pervers efect, va fi ca nu va exista o catastrofa colosala.
O catastrofa care sa duca la un ajutor financiar de urgenta, sa ii determine pe aia din afara sa ne treaca sub un consiliu monetar cum sa intamplat cu bulgarii, sa nu mai permita ca bugetul Romaniei sa se faca de romanasi din bucale, sa se faca direct de la New York sau Berlin, adica sa ne treaca naibii sub tutela si sa nu ne mai lase sa ne facem singuri rau.
Cel mai rau lucru o sa fie ca in continuare or sa circule autobuze pe strada, natiunea o sa isi bea cafelutza dimineata, problemele majora or sa fie foarte bine capitonate.
Dar in timp ce toti in jurul nostru o sa isi construiasca autostrazi, or sa atraga investitii, noi aici o sa fim blocati sa platim pensii si salarii exagerat de mari, prinsi in capcana veniturilor medii mai multe investitii vor pleca decat vor veni, si cand abuzurile de acum se vor atenua, o sa o luam iar de la capat pentru ca nu va avea cine sa ne opreasca si nici o trauma la care sa ne raportam.
Inspiră, apoi expiră adânc toarășe. Calm!
Nu e dracu așa negru, până nu dai de dânsul…
Suntem, cred, cam toți cetățenii raționali, de acord că se sare calul, dacă se ajunge acolo. Încă nu s-a petrecut, cred, nimic. Sau sunt eu prost informat, nefiind expus de luni la deșeurile emanate de siniștrii. E pace și serenitate aici…
Revenind, corect că „Armata” se autodistruge, dacă ratează și această ocazie… să își manifeste preferința pentru un mediu de muncă util, seriozitate, condiții și dotare sau se mulțumește să își taie membrele pentru bani…
E fix problema corpului (armatei) cum va fi viitorul, ei decid!
Cum văd treaba, de data asta va fi culpa lor, nu a politicii sau statului… Nu sunt deloc optimist, dar e în mâinile lor.
Pai nu e numai problema lor.Ca daca erau functionari,ii puteam ignora.Da-i nabii,ca is multi si inutili.
A, nu, e a noastră… corect!
Dar e în mânurile lor, că îi intere fix în talpa gocancului de soțietatea țivilă.
Problema „bulei” populiste care se umfla zilele astea ii depaseste pe militari, nu ei o genereaza, dar din pacate ajung sa fie folositi ca masa de manevra in caftul politic.
Romania post-decembrista are 2 mari probleme, una structurala si una de maturitate, de la care pleaca toate celelalte probleme.
In primul rand avem o putere bicefala care inevitabil intra in conflict, si care a dus la derapajul populist din 2005-2009 si la derapajul populist din prezent.
Normal ar fi sa ai un presedinte decorativ, cu rol de arbitru(eventual monarhie), iar primul-ministru sa concentreze toata puterea, el sa fie ales de popor impreuna cu parlamentul.
Si a doua problema este ca nu avem nici un „supervisar” care sa ne opreasca atunci cand avem de gand sa scapam caii in ovaz.
Asa cum se intampla in Bulgaria, acolo unde dupa criza din 1997 sa instituit un consiliu monetar, leva a fost legata de marca germana si apoi de euro iar fiecare decizie pe care Guvernul Bulgar vrea sa o ia trebuia aprobata de la Berlin.
Acelasi lucru se pare ce ne-a fost propus si noua, Constantinescu spunea intr-un interviu ca in 1996 imediat dupa ce a fost investit presedinte FMI-ul i-a sugerat ca Romania trebuie sa isi declare intrarea in incapacitate de plata, se lasa totul sa se prabuseasca, cel mai probabil eram si noi trecuti sub un consiliu monetar, eram legati de o moneda vestica iar fiecare decizie bugetara pe care statul roman vroia sa o ia trebuia aprobata de creditori.
Daca s-ar fi ajuns aici derapajele populiste din 2005-2009 si cel de acum nu ar fi avut loc.
Din pacate nu sa intamplat asa, cu mari sacrificii sa reusit evitarea intrarii in incapacitate de plata, Romania si-a pastrat toata puterea de decizie peste bugetul national si s-a vazut ce sa intamplat si ce se intampla.
Adeptii suveranitatii(nu mai spun de adeptii teoriilor conspirationiste indreptate impotriva Romaniei), ar spune, stai nene cum vine asta, noi sa renuntam la suveranitea cheltuirii bugetului asa cum vrei noi romanii.
Numai ca se vede ce facem noi cu suveranitatea.
Ce are nevoie Romania pt a se dezvolta in faza asta? Taxe mici si infrastructura.
Daca ne comparam cu fratii bulgari, vedem ca aia din strainataturi s-au ingrijit sa aiba taxe mai mici decat romanii suverani(impozit pe profit, impozitarea muncii, taxe pe proprietate), si un numar dublu de km autostrada per habitant si/sau km2 de tara decat avem noi.
Daca noi nu suntem in stare sa ne administram de ce sa ne mai obosim, ii lasam pe altii care sa ne pazeasca de noi insine, asa cum merge la bulgari merge si la noi, altfel cred ca o sa repetam la nesfarsit buclele populiste fiind condamnati sa ramanem pe vecie a 16 a roata la carutza.
V-
Nu am posibilitatea sa raspund pe larg, insa cred ca optiunea romaneasca a fost cea inteleapta, chiar daca urmarile nu au confirmat total. Ideea de baza a unui stat, chiar feudal fie, este suevranitatea. Apoi, daca in 99-2000 à fost greu si dureros, creditorii plàtiti din privatizari mari si nu perfect facute… tocmai ca asta a permis miscarea vioaie dintre 2002 si 2006, bula speculativa manifestandu-se mai degraba incepand cu ultima parte a lui 2006, daca te uiti pe date. Iti spun, ca am fost in iuresul chestiunii in acea perioada.
Apoi, vis-a-vis de comportarea Armatei, ca grup, permite-mi sa accentuez ca nu se pot ascunde dupa fusta aceasta inca o data, nu sunt inocenti sau doar masa de manevra! Ca vor lua (sau nu?) parte la mizerie, umfland balonul spre spargere, e alta discutie, oricum li se va sparge in cap peste putin, Armata va patimi prima si vor fi decimati, ca structura. Oricum sunt prea lababrtati raportat la inexistenta mijloacelor disponibile, respactiv echiparii si dotarii…
Mi-am pierdut din 8imism!
A ajutat cu ceva grecilor reteaua de autostrazi sa nu intre intr-un blocaj financiar aproape total? Au venit investitii straine de mare amploare la greci s-au bulgari?
Capitalul strain vine acolo unde simte ca e rost de afacere:sa produca,dar mai ales sa vanda.Iar acest lucru se intampla acolo unde populatia este cat de cat solvabila.Uite a venit Ford la Craiova si vad ca uzina mai mult sta dacat produce.Si nu ca n-are autostrada, ci ca n-are piata.
Libertatea de expresie nu e chiar asa de rau suprimata. Deseneaza-ti o pancarda si iesi in strada 😉 Or mai fi ca tine si altii….