Că ne place sau că nu ne place, va mai dura. Vă amintiți de războiul dintre Iran și Irak? Vreo opt ani a durat, nu? Două țări mari, armament mult, chin mare.

Că ne place sau nu, războiul ruso-ucrainean va mai dura. Dracu’ știe cât.

Ucraina vs Rusia

Ucraina vs Rusia

Până la urmă, de fapt în prezent… războiul de lângă gardul nostru a ajuns să semene a război de tranșee.

Hm. Poate că Rusia a greșit atacând pe patru direcții. Poate că a greșit și în alte mișcări. Moscova pare înfiptă într-o mlaștină din care nu prea poate scăpa ușor.

Zic doar că a ajuns să semene războiul ăsta cu unul de tranșee și nu că este. Ici-colo, apărarea flexibilă a ucrainenilor face ca filmul ăsta să ne aducă în priviri câte o scenă ușor dinamică. În rest, parcă și propaganda a intrat într-o platitutine… ori poate că nu ne mai aprinde nimic ca la început.

Cu toate acestea, nu există un sector de front calm sau vreun curs de apă care să constituie o linie de front stabilă și liniștită.

Mai au oare ucrainenii drone Bayraktar?

Dacă au încă, acestea sunt puține. Acum artileria cu rachetele operativ tactice și gurile de foc de 155/152 țin titlurile dimineții.

Focul indirect rupe, toacă, malaxează pământ cu carne, cu oase, cu sânge și cu dureri. Probabil că statistica arată undeva spre trei sferturi din pierderile ambelor tabere cu cauza dată de focul indirect.

Regele bătăliei s-a întors.

Nimic nu-i nou, ce a fost nou s-a cam epuizat ori nu-i de ajuns ca muniții. De fapt, altceva intenționam să zic: nu e nou, nu e vreun rege nou, focul indirect a fost principala cauză a pierderilor în asedii din epoca medievală, în războiul de tranșee între 1914 și 1918, în debarcările din al doilea război mondial, dar și în acele combo-uri cu artilerie grea și atacuri aeriene prin diverse file ale istoriei.

Așa, la ochi, din puținele surse sau momente cu informații credibile, despre Ucraina concluzia e că n-are suficiente muniții pentru lovituri de precize astfel încât s-a ajuns ca cele mai puternice arme ale lor, lansatoarele mobile de rachete cu guri multiple să fie folosite precum forțele pentru operații speciale, cât despre Rusia, la fel, lipsa munițiilor scumpe a dus la trageri cu dispersie mare.

Nu am curajul de a afirma deocamdată că rolurile cercetării de artilerie clasice cu observatori specializați și al achiziției de date pentru trageri de contrabaterie cu ajutorul radarelor au fost luate de către drone, dar sunt pe aproape de a concluziona asta. Aștept contraziceri pe subiect.

În ceea ce privește nivelul de jos, la pietonii războiului, rușii nu au motivație pentru a ataca iar ucrainenii au în mod evident motivația pentru a rezista. Invadatorii nu au ce le trebuie la moral. Par așa… cum să compar? Știți atacurile infanteriei imperiale din Star Wars? Cam așa par pedestrașii ruși.

Și nici arme întrunite nu par să folosească prea mult, prea des, prea suficient de mult și de des.

Războiul ăsta s-a mai transformat în ceva, chiar de la puțin timp după debut: proxy war.

Deci, va mai dura.

Iulian Iamandi